Lucka 4: Kommunism

Krans 4Ett favorittema hos mig de senaste åren har varit att läsa om kvinnor i kommunistiska diktaturer. Dagens tema är således kommunism och jag ger boktips från lite olika länder och vinklar.

Honeckers kanderade äpple av Claudia Rusch: Det är åttiotal i DDR och huvudpersonen går i skolan. Hennes föräldrar är oppositionella, men själv vill hon bara ta studenten. Hon gör det som krävs och går ut skolan 1991 som en av DDR:s sista studenter. Hon drömmer om tåget till Malmö och att hon inte ska behöva kliva av vid gränsen.Efter studenten åker hon till Sverige.

Stalins kossor av Sofi Oksanen: Huvudpersonen i Stalins kossor bor i FInland, men hennes mamma är från Estland och i boken berättas hennes historia från Sovjettiden i Estland och sedan kärleken till en finsk man som tog henne till väst.

Arbetsbiens kärlek av Alexadra Kollontaj: En mycket regimtrogen roman om livet och kärleken i Sovjet. Vasilia vill inte vara direktörska för hon tycker att det är orättvist att maken, som kommit upp sig, får privilegier som inte andra får. Boken är en mild kritik mot det sovjetiska systemet. Kritik från vänster.

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Vilka bra tips, har glömt bort Honeckers kanderade äpple , men den har faktiskt funnits på läslistan ett bra tag.

   • Hanna4 december, 2015 kl. 11:47
    Författare
   • Svara

   Den är riktigt bra och rolig!

 2. Din kalender räddar mig denna gråa december!!!

   • Hanna5 december, 2015 kl. 10:49
    Författare
   • Svara

   Tack! Vad glad jag blir ❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.