Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack stöder inte längre anpassad CSS. Läs WordPress.org-dokumentationen för att lära dig hur du tillämpar anpassade stilar på din webbplats: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Recension: Olausson, Sara (red); Kvinnor ritar bara serier om mens; 2014 - Feministbiblioteket

Recension: Olausson, Sara (red); Kvinnor ritar bara serier om mens; 2014

Kvinnor ritar bara serier om mensI sitt radioprat 2013 sa Liv Strömquist att en manlig serietecknare sagt till henne att han inte läser kvinnor eftersom ”kvinnor ritar bara serier om mens”. Citatet har retat upp många seriemakare och Sara Olausson tog initiativet till antologin som fick heta just Kvinnor ritar bara serier om mens (Kartago).

Serierna handlar om just mens och är en direkt provokation mot alla de män som tror att kvinnor bara kan prata om mens. Det är också en hyllning till kvinnokroppen och ett synliggörande av vilka problem många kvinnor lider av i det tysta. Serierna handlar bland annat om endometrios, pms, mensskydd och skam över sin kropp. Vissa är roliga och andra är sorgliga. Bland för mig kända serietecknare kan nämnas förutom redaktören; Lina Neidestam, Hanna Gustavsson, Elin Lucassi, Stina Hjelm och Karolina Bång. Hejlm står oläst i bokhyllan och jag ser fram emot att läsa mer av henne nu.

Igenkänningsfaktorn är på flera håll hög, men själv har jag inte haft något som kan liknas vid pms och jag är hyfsat förskonad från mensvärk även om jag led av det när jag var yngre. För egen del lider jag bara av mängden och efter ha läst boken kommer jag springa och köpa en menskopp bums. Vissa serier i antologin är mycket bra och andra är mindre bra. Boken är på det stora hela uppfriskande och rolig och både män och kvinnor borde läsa den för att få sig en och annan tankeställare.

Läs mer: Adlibris, Bokus, Aftonbladet, Sydsvenskan, Enligt O

2 kommentarer

1 ping

 1. Den här är jag riktigt sugen på att läsa. Mens är något som borde pratas mer om, kanske särskilt de som drabbas av enorma besvär. En tjej jag känner kan inte lämna badrummet på en vecka, utan ligger på golvet och häver sig upp bara för att spy. I sådana lägen tycker jag att mens borde vara en giltig anledning att sjukskriva sig.

   • Hanna23 februari, 2015 kl. 01:31
    Författare
   • Svara

   Det finns så många dimensioner i detta som kommer fram när man börjar prata om det. De som har stora problem måste naturligtvis få sjukskriva sig, men också bör det ju forskas mer kring besvären.

 1. […] Nu måste vi prata om mens. Faktiskt. Ok, jag är verkligen inte först på bollen (snarare sist), men detta är min blogg och nu är det jag som får hylla det fantastisk mensskyddet menskoppen. Jag har velat fram och tillbaka länge nu, men på min födelsedag i februari bestämde jag att min födelsedagspresent till mig själv skulle vara just en menskopp. Dess fördelar har lyfts fram många gånger för mig, dels i form av vänner och bekanta, dels ifrån okända på nätet och så sist då i from av serier. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.