Recension: Strömquist, Liv; Kunskapens frukt; 2014

Kunskapens fruktJag lovade att ge Liv Strömquist en till chans och att jag skulle läsa Kunskapens frukt (Galago). Den sades vara något annat än hennes tidigare så partipolitiska serier. Jag är måttligt trött på att bli driven med som liberal feminist.

Kunskapens frukt är en serie om det som brukar kallas ”det kvinnliga könsorganet”. Det finns män som genom historien har haft lite för stort intresse i kvinnans kön och detta på bekostnad av vår sexualitet. Våra könsorgan uppfattas av oss själva som förstora, äckliga och ofräscha. Reklam och samhället hjälper till att pränta in i oss att vi ska skämmas över våra kroppsdofter, hur vi ser ut mellan benen och framförallt mensen.

Liv Strömquist är skarp, måste jag medge, och det är fantastiskt bra när hon på ett satiriskt och pedagogiskt ätt visar hur vi hamnade här med skam över våra egna könsdelar. Jag förstår verkligen att albumet har fått DN:s kulturpris. Jag skulle rekommendera oförstörda tonårstjejer att läsa boken innan de påverkats för mycket av samhället. Kunskapens frukt är en bok som behövs.

Eftersom Strömquist inte är min favorit (se här) så känner jag ändå att jag måste lägga in ett men. Jag tycker att hennes satir ibland gränsar till mobbing. Då som nu tar hon ibland random snubbar och är elak mot dem. I Kunskapens frukt gör hon mest narr av 1700-talsfilosofer och läkare och då är det bara roligt och inte mobbing, men så illustrerar hon ”tänka celibattankar” med en bild på Micke Lejinegard. Varför han? Han är visserligen en offentlig person, men jag kan bara tänka vad har han gjort för ont? När det inte är uppenbart och inte heller förklaras så tycker jag att det gränsar till mobbing och det gör att jag tycker att hon går över gränsen ibland. I Kunskapens frukt är det ont om sådant vilket gör att jag tycker om boken, men hennes andra serier står jag inte ut med. Nu vet jag att det inte bara handlar om hennes drift med min man eller det faktum att hon är socialist, det är mobbandet jag tycker är mest obehagligt.

Läs mer: Adlibris, Bokus, Expressen, SvD, DN, Nöjesguiden, Sveriges radio

Andra bloggar: Bokhora, Litteraturmagazinet, Kulturkollo, Bokblomma, Bokomaten, Sannas bokhylla

2 pingar

  1. […] sitt radioprat 2013 sa Liv Strömquist att en manlig serietecknare sagt till henne att han inte läser kvinnor eftersom ”kvinnor […]

  2. […] KUNSKAPENS FRUKT Författare: Liv Strömquist Förlag: Galago (2014) Köp t.ex. här eller här. Andra som skrivit om boken: Linda på Kulturkollo, Feministbiblioteket […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.