Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack stöder inte längre anpassad CSS. Läs WordPress.org-dokumentationen för att lära dig hur du tillämpar anpassade stilar på din webbplats: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Recension: Glidden, Sarah; How to understand Israel in 60 days or less; 2010 - Feministbiblioteket

Recension: Glidden, Sarah; How to understand Israel in 60 days or less; 2010

How to understand Israel in 60-days or lessJag älskar bibliotek! I väntan på att en bibliotekarie skulle hämta Hungerspelstrilogin inne på TioTretton (ett bibliotek där personer över 13 inte får vistas) gled jag omkring i det närliggande Serieteket (båda ligger i Kulturhuset i Stockholm). Där fick jag syn på boken How to understand Israel in 60 days or less av amerikanska Sarah Glidden och lånade den också.

Boken är självbiografisk och skildrar den resa som Glidden gjort med Birthright Israel. Hon hittar organisationen på nätet och får reda på alla judar blir bjudna på en resa till Israel. Hon tar med sig sin enda vän som också är judinna, Melissa. Sarahs pojkvän Jamil är palestinsk och tycker inte om att hon reser för han är rädd att hon ska bli hjärntvättad och pro-israelisk. Själv känner hon att hon måste få se andra sidan av saken. Hela resan blir en känslomässig berg-och-dalbana och Sarah är mycket förvirrad. Å ena sidan tycker hon att alla försöker hjärntvätta henne, men å andra sidan finns det många trevliga och till synes ärliga personer som berättar om sin vardag. Hon förstår att det är mer komplicerat än vad hon trott. Hon gör en emotionell resa och får en mer nyanserad bild av läget, men hon ändrar inte åsikt helt och hållet.

Förstår vi mer om Israel efter den här boken? Sarahs inre resa är otroligt spännande att följa och det är mycket fint berättat om israeler och hur de ser på sitt liv och sitt land. Vi får också en stor portion israelisk historia som är viktig att ha med sig när man ska bilda sig en uppfattning om läget. Boken är mycket personligt berättad och den känns genuin och äkta. Jag fick stora sympatier för den gråtande Sarah som fick sina ideal ifrågasatta hela tiden. Så ja, lite mer om konflikten och vad som ligger bakom får vi veta. Framförallt får vi veta att det varken är svart eller vitt från något håll.

Läs mer: AdlibrisBokus

5 kommentarer

1 ping

Hoppa till kommentarformuläret

  • sven14 maj, 2014 kl. 08:48
  • Svara

  Ja det är ett intressant land Israel Själv har jag alltid läst mycket om Israel.
  Israel har ju också varit ett land som legat Folkpartiet varmt om hjärtat.Berömda folkpartister som Herbert Tingsten,Per Ahlmark och Ingrid Segerstedt -Wiberg var stora Israelvänner
  Även ur feministisk synvinkel så har Israel varit intressant.

  1. Jag anser mig nog vara en av de mest nyanserade Israel-vännerna i mitt parti, men visst är det ett intressant land. Jag antar att du menar feministiskt som i kvinnliga soldater? Eller tycker du det är feministiskt intressant på något annat sätt?

  • sven erik hansson15 maj, 2014 kl. 09:11
  • Svara

  Spontant tänkte jag på kvinnliga sodater och kvinnor med europeisk bakgrund i shorts som skrämde slag på judar med arabisk bakrund.
  Men det är ju mer än så.Jag har fått intryck av att kvinnorna i Israel med europeisk bakgrund levde mer ”modernt” än vad kvinnorna i Europa gjorde på 1920-60-talet.

  • sven erik hansson15 maj, 2014 kl. 09:19
  • Svara

  Men det går inte att komma ifrån att det är problematiskt med stater som är uppbyggda på etnicitet och religion.
  Man konserverar ett vi och dom tänkande.

  1. Det var en av de frågorna som boken tar upp, en fråga som det verkar oerhört svårt att mötas i. Att det var stor skillnad mellan ryska, arabiska och västerländska judar var ju inte så konstigt och mycket förståeligt att det blir krockar.

 1. […] läste nyligen Sarah Gliddens How to understand Israel in 60 days or less och tyckte mycket om den. Den handlar om en amerikansk judinna, som själv är mycket […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.