Bokgeografi: Israel

Israels flaggaEnligt O:s bokresa går vidare till Israel och det känns aktuellt för min del eftersom jag precis har läst en bok därifrån.

1. Berätta om en bok eller flera böcker du läst som utspelar sig i Israel eller är skriven av en författare med anknytning dit.

Jag läste nyligen Sarah Gliddens How to understand Israel in 60 days or less och tyckte mycket om den. Den handlar om en amerikansk judinna, som själv är mycket pro-palestinsk, som åker till Israel på en så kallad birth right-trip. Hon vill få Israel syn på saken utan att bli indoktrinerad. Hon lyckas ganska väl och åker hem mer förvirrad än någonsin.

2. Berätta om en eller flera författare som på något sätt har anknytning till Israel. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

Jag läste Leon Uris Exodus för ett par år sedan och den gav mig minst sagt perspektiv på Israel-Palesina-konflikten. Sedan är Lizzie Dorons Varför kom du inte före kriget? en otroligt stark bok om ensamhet och att inte ha någon familj eftersom alla strukit med i förintelsen. Olga Grjasnowa är azerbajdzjansk judinna som bor och är verksam i Tyskland. I hennes bok Ryssar är sådana som gillar björkar åker huvudpersonen, som också är judinna, till Israel för att komma över en stor sorg.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Israel, som du inte läst, men är nyfiken på.

Jag vill gärna läsa Lizzie Dorons Min mors tystnad, som ska vara en fortsättning på Varför kom du inte före kriget?. Jag vill gärna läsa mer israelisk litteratur, men har helt enkelt inte satt mig in så mycket vad som finns. Jag får surfa runt hos er andra helt enkelt!

4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från Israel.

Förlåt Linda, jag måste sno ditt kulturella inslag. Jag har så starka barndomsminnen från Israels bidrag i Eurovision Song Contest 1987. Vem som var barn då har inte det?

För att vara schysst mot Israel publicerar jag även ett av deras tre vinnarbidrag i ECS, förmodligen det bästa. Det minns jag tyvärr inte, eftersom jag bara var två år 1979, då Milk and honey vann med Halleluja.

5 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  1. Leon Uris, just det! Läste för så länge sedan att det inte fanns kvar i minnet längre. När det gäller Eurovision, Israel douz points 😉

    1. Den var väldigt bra! Läste den kanske 2007. Jo, Israel har några oförglömliga låtar i Eurovision 🙂

  2. Amos Oz är en intressant författare! Mitt bästa tips.

    Men passa dig för David Grossman, det är min personlige Moriarty och en dag ska jag ta gruvlig litterär hämnd på honom. 🙂

    1. Haha! Oz ska jag nog titta närmare på!

  3. Även jag har läst Leon Uris ”Exodus” en fängslande bok visst men det är en roman inte ett sanningsdokument.
    För mej var det ett uppvaknade när jag läste boken ”Från det heliga berget: En resa i skuggan av det Bysantinska riket”, av William Dalrymple. Det som fick mej att haja till var historien om vad som hände i den kristna byn Kafir-Bir’im uppe i norra Galiléen. ” läs mer i
    Boktips ”Den Palestinskaflykting katastrofen”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.