En majoritet av väljarna vill förbjuda tiggeri

Tiggande kvinna utanför SEB i Riga

Min make frågade sig igår på twitter, hur kunde det bli såhär? Hur kan en majoritet av Sveriges väljare vilja förbjuda tiggeri?  

Sverigedemokraterna går till val på att vilja förbjuda det organiserade tiggeriet. Vad är organiserat? För flera år sedan kom ämnet upp gällande de rumänska (och andra?) tiggarna som gick runt på tunnelbanan och delade ut lappar. Vi uppmanades att inte ge pengar för det var ligor som tog allt. Se den här artikeln från 2009. Det är lätt att köpa en sådan bild. Då slipper du själv att ta ansvar och du kan bara gå förbi den organiserade tiggaren.

Idag ser det inte riktigt likadant ut. Romer och andra nödställda européer flyr diskriminering och fattigdom i sina hemländer för att samla ihop till brödfödan på västeuropeiska gator. Att vilja förbjuda tiggeri är att ta den lätta vägen. Det är att själv bestämma sig för att köpa en myt som gör det enklare för dig som individ. Du behöver inte skänka några pengar och du kan lätt förbjuda organiserade ligor att skicka hit folk. Att det nu inte ser ut så går lätt att vifta bort för tillräckligt många politiker har sagt att de också vill förbjuda. Är det så ni resonerar? Orkar inte inte lyfta blicken och se vad det egentligen handlar om?

Romer har i alla tider diskriminerats och situationen i Rumänien idag är inte mycket bättre än den Katitzi mötte i Sverige på 30 och 40-talen (och senare också för den delen). Det är rent ut sagt skamligt att Europa inte har lyckats lösa situationen för dem än. Till och med i Sverige är det inte ovanligt att romer öppet diskrimineras.

Det är viktigt att värna om den fria rörligheten inom EU, men det är också viktigt att varje land tar tag i sina problem. Tiggarna kommer ju inte hit för att det är kul. Det är bra att regeringen ligger på Rumänien att ta tag i problemet med diskriminering av romer med fattigdom och social misär som följd. Birgitta Ohlsson jobbar för en EU-ledd expertgrupp som ska se till att de pengar Rumänien får för att fixa situationen för romerna också kommer fram och används på rätt sätt. Det är så det ska lösas. Inte genom att förbjuda folk att tigga.

Om vi nu skulle leka med tanken på att ett förbud skulle bli verklighet. Hur skulle det se ut? Vad är tiggeri? Det är viktigt om man på förhand vet hur gränsen ska dras. Innan vi vet ordet av det så har vi fått tillbaka lösdriverilagen från förr som gjorde att polisen godtyckligt kunde gripa folk för att de drev omkring. På 20-30-talet drabbade den lagstiftningen ofta prostituerade kvinnor. Det är förhoppningsvis inte ett sådant samhälle som majoriteten av svenska väljarkåren vill ha. Men förklara gärna, någon som tycker att förbud mot tiggeri är en bra idé: Hur ska lagen se ut?

2 kommentarer

  1. Det är så att man vill gråta åt människors kyla.

    1. Lättare att köpa myten om organiserad brottslighet än att se fattigdomen i vitögat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.