Nyårslistor 2017: Årets bästa läsupplevelser

Sovjetistan

Här kommer min första av två listor, mina fem största läsupplevelser under året. Till skillnad från tidigare år mixar jag genrer och ger er de böcker som jag kommer att bära med mig länge. Alla är svaret på er fråga Vad ska jag läsa nu? eller Ge mig tips på en bra bok!

Årets bästa läsupplevelser

1. Sovjetistan av Erika Fatland: En reportagebok som verkligen knockade mig. Jag älskar reportageböcker och Fatlands resa i Centralasien hade verkligen allt; udda länder, möten med människor, värme, kritik mot diktaturer och en fin hyllning till kulturerna. Fatland gör sig inte lustig över annat än diktatorer och sånt an bör göra sig lustig över, men samtidigt är hon rolig. Bästa bok jag har läst på länge och nu finns den även på svenska!

2. The hate U give av Angie Thomas: En bok om gängvåld i en amerikansk förort. Den handlar om fattiga mot rika, svarta mot vita och gänglojalitet. Den handlar också om tonårskärlek och hur den sätts på spel när det kommer in kulturkrockar mellan förorterna. Det var en fantastisk läsupplevelse!

3. Den som stannar den som går/Det förlorade barnet av Elena Ferrante: Jag tyckte väl att den tredje boken i Ferrantes serie om Elena och Lila var den bästa, men det är synd att särskilja dem. Tomheten var enorm när Neapelkvartetten var utläst.

4. Jag var precis som du av Negra Efendic: Efendic är journalist och fick stora journalistpriset för sin självbiografi/reportagebok om kriget i Bosnien. Det var intressant att läsa både om barndomen och flykten till Sverige och Efenic återresa till Bosnien och konfrontation med grannar och motståndare.

5. Vända hem av Yaa Gyasi: Boken handlar om två släktled där den ena är kvar i Ghana och den andra går via slavhandeln till ett liv i USA. Ett kapitel är en generation. Alla berättelser var gripande var och en för sig och som helhet.

2 kommentarer

 1. Jag läste ut The Hate U Give idag. Gillade den på det stora hela men störde mig på att de inte översatt en massa slang men jag vande mig efter ett tag.

   • Hanna5 januari, 2018 kl. 10:54
    Författare
   • Svara

   Det gjorde jag också 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.