Språkutmaningen 2018, månadens språk och nobelpristagare

Glob med flaggor

Jag har tre utmaningar som krokar i varandra som får vara basen för utmaningar under året. Det är fokus på språk och nobelpristagare. Min tanke med dessa är att läsa mer på andra språk, från fler länder samt att få tummen ur och fortsätta traggla mig igenom alla nobelpristagare.

Språkutmaningen

Språkutmaningen 2017 var kanske inte en dundersuccé för mig, men jag vill fortfarande läsa fler böcker på andra språk och kör ett år till. Vi får se om jag få läst fler böcker på tyska! Reglerna är enkla: En bok på engelska i månaden, en på tyska i kvartalet och en dansk och en norsk under året.

Månadens språk

Ugglan och boken har en annan språkutmaning som jag också tänkte hänga på, månadens språk. Den går ut på att läsa på svenska, men att varje månad läsa en bok med ett givet originalspråk. Självklart hänger jag på! Här är listan:

Januari: franska
Februari: japanska
Mars: polska
April: portugisiska
Maj: turkiska
Juni: italienska
Juli: afrikaans
Augusti: vietnamesiska
September: tyska
Oktober: spanska
November: arabiska
December: ryska

Att portugisiska är i april känns extra kul eftersom jag ska åka till Portugal i början på maj. En semesterbok ska det således bli! I september ska jag banne mig läsa på tyska i originalspråk.

Nobelpristagare

Ytterligare en utmaning jag tänkt att ha 2018 går in i den andra, nämligen att läsa alla nobelpristagare på 50-talet Jag tänkte samköra den med månades språk och läsa de två franska författarna jag har olästa i januari. De författare jag redan är (Hemingway och Lagerkvist) är inte med i den här utmaningen. Följande författare ska läsas:

2017 Kazuo Ishiguro, Storbritannien/Japan (februari, den räknas inte till utmaningen eftersom den är skriven på engelska, men jag läser den då)
1959 Salvatore Quasimodo, Italien (juni)
1958 Boris Pasternak, Sovjetunionen (december)
1957 Albert Camus, Frankrike (januari)
1956 Juan Ramón Jiménez, Spanien (oktober)
1955 Halldór Kiljan Laxness, Island
1953 Winston Churchill, Storbritannien
1952 François Mauriac, Frankrike (januari)
1950 Bertrand Russell, Storbritannien

Jag lämnar till mig själv att på ett lämpligt sätt portionera ut de andra tre under året. Nu ska detta banne mig lyckas så att jag kommer igenom alla pristagare!

2 kommentarer

1 ping

 1. Deprecated: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5211

  Jag tar tillbaka, allt var inte skräp innan 1950! Laxness och Mauriac är utmärkta och Jimenez var ju jättegullig, jag röstar för att du läser ”Min vän Silver” eller ngn annan i serien om hans åsna…

  Jag vill också läsa mer på tyska och franska, tycker bara det är så svårt att veta VAD man ska läsa – måste jaga igång mina tyska vänner att boktipsa mer.

  1. Deprecated: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5211
   • Hanna5 januari, 2018 kl. 10:24
    Författare
   • Svara

   Jag köper ju böcker på tyska när jag är i Tyskland och även om det inte är så ofta så läser jag inte i samma takt som jag köper böcker 🙂

 1. […] Månadens språk var Ugglan och bokens utmaning och handlade om att läsa minst en bok varje månad på ett givet originalspråk. Jag skulle inte läsa dem på originalspråk, såklart, men den skulle vara skriven i original på ett visst språk. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.