Nicolaie, Ioana; Himlen i magen; 2005

Himlen i magenJag hade inte hört talas om författaren eller boken när min vän på bokmässan tyckte att vi skulle lyssna på när Ioana Nicolaie pratade om sin bok Himlen i magen, en bok om graviditet. Nicolaie säger själv att det är en roman, därför klassar jag den som det, även om lyrik också ligger nära till hands. Författaren är poet och det poetiska stilen i den här romanen är fantastiskt.

Kära flicka, käre pojk!
Jag vill skydda dig från allt ont. Jag har sett dina skelettdelar i genomskinliga muskler. (…) Ditt hjärta glänser av svett. Jag vill stödja dig i paniken. (…)

Att skildra graviditet var förbjudet i Ceausescus Rumänien. 2005 kom Himlen i magen ut och den var då kontroversiell för att den fyllde ett tomrum. Den skildrar en kvinna som förundrat betraktar sin graviditet, med alla dess problem och alla hoppfulla tankar. Hon är både längtansfull för det som komma skall och irriterad över sitt ibland jobbiga tillstånd. Hon betraktar även vården och alla människor runtomkring. Hennes man, Mir (författarens man är Mircea Cartarescu, också författare), finns också där, men står lite bredvid.

Jag älskade denna lilla poetiska roman. Igenkänningsfaktorn var hög. Det var också intressant att något så vardagligt för mängder av kvinnor varje dag kan vara så kontroversiellt att skriva om. Jag rekommenderar den här boken till alla kvinnor som har varit eller vill bli gravida, men framförallt rekommenderar jag den till alla som är det just i detta nu.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Läs intervju med Ioana Nocolaie i SvD

Signerat ex av Himlen i magen

Jag har ett signerat ex!

1 ping

  1. […] på engelska. Är alla rumänska romaner så här svåra att läsa, frågade jag mig först, men Ioana Nicolaie hade jag inte alls svårt för. Det var ren kampvilja att den här boken inte förblev outläst […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.