Vem får nobelpriset i litteratur 2013?

NobelpengNu börjas det gissas runtom i bloggosfären. Vem får årets nobelpris i litteratur? Jag har blivit tillfrågad att ställa upp på en miniintervju på Nobelprisprojektet och Mimmimarie utlyser en tävling med nobelpristagarböcker som lottas ut om man gissar rätt. Jag kommer förmodligen inte att gissa rätt för jag kommer att gissa med hjärtat. Som ni kan se på Josefins blogg om ett par dagar så är det man gissar inte alltid det man tror.

Härmed deltar jag i Mimmimaries tävling och gissar på Assia Djebar. Förra året gissade jag på Nawal El Saadawi och trodde verkligen att hon skulle få det. Det verkar som om hon har hamnat lite utanför snacket i år om man får tro vadslagningsbyråerna så jag slänger in en annan fantastisk Nordafrikansk författare.

Om det nu skulle vara så att priset istället går till Saadawi, Alice Munro, Joyce Carol Oates eller Margaret Atwood så kommer jag inte gråta över att inte få vara med i utlottning av böcker. Inte heller om någon annan fantastisk kvinna skulle få det. Skulle priset gå till en man, kanske rentav med tvivelaktiga politiska åsikter, ja då kommer jag inte tveka att spy ut min besvikelse här på bloggen. Kalla mig kvoteringsivrare om ni vill. Själv väljer jag att se till kompetens som aldrig belönas.

Jag har mitt eget lilla projekt att läsa ett årtiondes nobelpristagare om året. Jag håller på med 70-talet och vet inte om jag kommer att orka ta mig igenom Patrick Whites Livets träd, men jag ska försöka. Sedan har jag kvar två förmodat tråkiga manliga poeter. 70-talet var inte feminismens årtionde i svenska Akademin kan jag krasst konstatera.

Nej, nu ska jag sluta vara bitter och hoppas på en härlig kvinna, gärna feminist, som pristagare i år!

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5413

  Har du kvar Aleixandre och Elytis? Lycka till med dem i så fall! 😛

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5413
   • Hanna6 oktober, 2013 kl. 06:14
    Författare
   • Svara

   Elytis har jag läst men Aleixandre och Montale är alltid utlånade på bibblan. Det blir säker ”kul” , lika ”kul” som Elytis 😉

 2. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5413

  Jag hoppas på Atwood, men det gör jag varje år. Oates tycker jag är för ojämn och Munro har jag (ännu) inte läst.

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5413
   • Hanna6 oktober, 2013 kl. 06:15
    Författare
   • Svara

   Munro är bra, men Atwood är bättre, skulle jag säga. Atwood vore ascoolt om hon fick det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.