Månadens feminist: Shiori Itō

Shiori Ito

Kort fakta

  • Född 1990 i provinsen Kanagawa i Japan.
  • Startade #metoo i Japan i och med att hon anmälde sin våldtäktsman.
  • Gav ut boken Black box om fallet och om sexuella trakasserier i Japan.

Shiori Itōs feministiska gärningar

Shiori Itō är utbildad journalist och jobbade som trainee på Reuters i Japan. Där lärde hon känna sin överordnade Noriyuki Yamaguchi, som lovade att hjälpa henne i hennes karriär. De träffades efter arbetstid och åt middag tillsammans. Efter middagen har Itō inga minnen fram till det att hon vaknar upp bredvid Yamaguchi på ett hotellrum. Hon har ont.

Itō bestämmer sig för att anmäla Yamaguchi för våldtäkt. Det finns vittnen och Itō vill inte hålla tyst. Anmälan ska kosta henne karriären i Japan och polisen vill inte ens väcka åtal. Itō flyttar istället till London och jobbar där som dokumentärfilmare. 2017 ger hon ut boken Black box där hon berättar allt om våldtäkten. Hon bestämmer sig då också för att själv gå till domstol. Yamaguchi kontrar med att anmäla Itō  för förtal.

I december 2019 kom domen i det civilrättsliga målet och Shiori Itō vann. Det är en stor seger, inte bara för Itō  själv, utan också för kvinnor i Japan. Det är ett stort tabu i landet att prata om sexuella övergrepp och det finns fortfarande arbetsgivare som kräver att anställda kvinnor ska gå med på sex om situationen kräver det (!). Det är också vanligt att tvinga kvinnor att bära högklackat, sminka sig och inte ha glasögon. Itō drev processen för att skapa rättvisa för kvinnor, inte bara för sig själv. Om hon lyckades med det förra återstår att se, men domen är onekligen en stor seger för feminismen i Japan.

I Japan går ca 4% av alla våldtäktsoffer till polisen, enligt en undersökning från den japanska regeringen. Enligt DN har Shiori Itō sagt att hon hoppas att hennes fall kan bidra till att förändra kulturen kring våldtäkter i Japan som, enligt henne, är underutvecklad både rättsligt och socialt.

Shiori Itō och jag

Jag var och lyssnade på ett seminarium med henne på bokmässan och blev oerhört fascinerad av historien. Eller egentligen mer om det japanska samhället och de strukturer som råder där och som Itō vill bekämpa med sin process. Jag läste Black box, som är utgiven i Sverige på det lilla förlaget Systerkonspirationen.

Bok av Shiori Itō som jag läst och recenserat

Black box 2017

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.