Recension: Riel, Ane; Kåda; 2015

KådaMin mamma kom med en bok som jag bara måste läsa. Det var Kåda av danska Ane Riel. Boken är i Sverige utgiven på Modernista 2017.  Häromdagen gjorde jag slag i saken och började läsa den. Den har vunnit Glasnyckeln för årets bästa kriminalroman 2016.

Liv lever med sin mamma och pappa och bror på en avlägsen plats på en ö. Hon berättar historien om när de dödade hennes farmor och varför. Ju längre berättelsen går, desto mer får vi veta om familjen och varför de valt att leva så ensligt. Liv lever i en familj där faderns saker och moderns kilo blir fler och fler och själv måste hon kämpa för att fortsätta vara sin fars ögonsten. Det innebär att undvika gå i skolan.

Kåda är en till viss del roligt skriven, men mycket sorglig berättelse om en familjs sönderfall (tex så heter den samlande pappan Haarder i efternamn). Det som till en börjar verkar lite smålustigt, visar sig vara djupt tragiskt. Ganska snart i berättelsen dyker det upp frågetecken och vi får fundera på hur det står till med Carl, vad farmodern ska ha en container till och varför Liv inte får gå i skolan. Det är en krypande thriller som på ytan ser ut att vara något annat. En riktig bladvändare!

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.