Malta 2021: Maltesisk litteratur

Maltas flagga

Nu är jag på Malta och har det skönt och tänkte passa på att skriva om maltesisk litteratur. När läste du något från Malta senast? Ok jag vet att du inte har läst mycket om ens något från Malta. Jag har i flera omgångar verkligen ansträngt mig för att läsa maltesiska litteratur och då från kvinnliga författare. Det är inte så att jag förbisett någon superkänd maltesiska manlig författare, för enligt Wikipedia är det inte några namnkunniga författare från detta miniörike.

Anledningen till att det inte blev någon semesterutmaning den här gången var att resan till Malta skulle ske i maj 2020 och att jag då gjorde en utmaning. Så många titlar från Malta på engelska att det skulle motivera ytterligare en utmaning, finns inte. Jag hoppas dock kunna finna intressanta böcker på engelska i någon bokhandel i Valletta.

När jag läser om maltesiska författare noterar jag att flera av dem varit eller är politiker. Högt uppsatta sådana dessutom. Jag skrev förra året om Maltas mest kända feminist (dock ej författare), Agatha Barbara. Hon har varit landets president.

Böcker från Malta som jag läst

Clare Azzopardi – Others, across (noveller)

Lou Drofenik – Of cloves and bitter almonds (roman)

Maria Grech Ganado – Memory rape (lyrik)

Simone Iuguanez – Water, fire, earth and I (lyrik)

Emma Kate Lewis – Tread lightly (novell)

Bok om bland annat Malta som jag läst

Anna Dahlqvist – I det tysta (dokument om abort i tre europeiska länder där det är förbjudet)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.