Dahlqvist, Anna; I det tysta; 2012

Bokförlaget Atlas skickade den här boken till mig och det är jag mycket tacksam över. Boken handlar om abortförbud i Europa och hur kvinnor i Polen, Malta och Irland trotsar förbudet och gör abort. Samtidigt om abort är en självklarhet i större delen av Europa så är det en klassfråga i vissa länder. Där det är förbjudet göra kvinnorna abort illegalt i landet beställer abortpiller på nätet eller gör så kallade abortresor. Det är inte bara kvinnor i länderna ovan som reser utomlands för att göra abort, utan det sker också från bland annat Italien som inte har lika generösa regler som exempelvis Storbritannien.

Anna Dahlqvist har pratat med kvinnor som gjort abort, personer som är aktiva abortförespråkare och -motståndare och personer på kliniker i andra länder som tar emot abortresenärer. Lindrigast lagstiftning har Polen. Där är kvinnan aldrig kriminell och det går att få legala aborter. Motståndet och förhalandet gör att det sällan lönar sig att göra en legal abort, det är lätt att det går för lång tid. I Polen finns det gott om läkare som utför abort i sina hem och närheten till andra länder gör att många kan åka över gränserna. På Malta råder totalförbud och det finns en bred politisk enighet. Endast en handfull aktiva abortmotståndare finns på ön. Trots det reser många utomlands för att göra aborter och det förekommer även illegala aborter på ön. Irland har en lång historia av att kvinnor tar sig till Storbritannien för att göra abort. Det är så utbrett att läkarna till och med kan säga saker som ”om du hade tänkt att resa” till någon som har ett allvarlig skadat foster i magen.

Jag kan skriva hur mycket som helst om den här boken. Den innehöll många intressanta fakta. Lech Wałesa och Johannes Paulus II:s uppgörelse efter kommunismens fall var ett sådan fakta. Katolska kyrkan hjälpte till att få bort diktaturen och Wałesa var övertygad katolik och man och det var ingen uppoffring att återinföra abortförbudet som påven ville. Jag blev både hoppfull och vettskrämd på samma gång av den här boken som berörde mig mycket. Jag blev också arg, ledsen, glad och politiskt uppeppad. Jag kommer att återkomma till abort i Europa och allt som görs för begränsa den.

Läs mer: Adlibris, Bokus

3 pingar

  1. […] veckan så recenserade jag boken I det tysta  av Anna Dahlqvist, en bok som tog upp abort i tre europeiska länder som har helt eller delvis […]

  2. […] som jag har sträckläst är nog något färre, men Anna Dahlqvists bok om abort i Europa, I det tysta, från förra året var så bra och spännande att jag inte kunde lägga den ifrån […]

  3. […] Feministbiblioteket om I det Tysta […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.