Nordiska rådets litteraturpris till Niviaq Korneliussen!

Niviaq Korneliussen på bokmässan 2018

Niviaq Korneliussen på bokmässan 2018. Foto: Feministbiblioteket

Här på Malta nåddes jag av den fantastiska nyheten av Niviaq Korneliussen får Nordiska rådets litteraturpris 2021. Hon är den första grönländska författaren någonsin att motta det priset. Det är så roligt för Niviaq och för Grönland! Lite extra roligt tycker jag att det är för att jag träffat Niviaq och också för att hon har ett tydligt HBTQ-tema även om det inte är huvudfokus i den boken som nu fick priset.

Boken som Niviaq Korneliussen vann med heter Blomsterdalen och handlar om psykisk ohälsa på Grönland. Hon nämner alla de 45 självmord som begick på ön under 2019. Samtidigt får vi en historia om en lesbisk kvinna som flyttar till Danmark och som inte själv mår bra. Hon får ångest över alla som tar sitt liv och det närmaste är en av hennes kompisars kusin. Jag läste boken nu i höstas på danska. Jag hoppas att boken översätts nu när den har prisats.

Jag har fått förmånen att träffa Niviaq Korneliussen. Det var på bokmässan 2018 då jag sprang på henne i vimlet och var bara tvungen att säga hur mycket jag tyckte om hennes bok Homo Sapienne. VI gick då avsides och pratade en stund och då berättade hon för mig om sitt nya projekt, en bok som skulle bli annorlunda och som skulle handla om alla de självmord som begås på Grönland. Hennes hemland är ett land med hög andel psykisk ohälsa och hon ville lyfta fram det i en roman.

Mycket spännande och bra val av pristagare, säger jag utan att ha stenkoll på alla de andra nominerade. Kul för Grönland, som sagt, och jag hoppas att detta bidrar till att fler får uppögonen för ett spännande författarskap, som förhoppningsvis har många, många år kvar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.