Lucka 6: Finland

Krans 6Idag är det Finlands nationaldag och då är självklart Finland det land som får stå som tema för dagen. Jag har utmanat mig själv till mer läsning av finska författare flera gånger så jag har läst ganska så många finska och finlandssvenska kvinnor.

Stalins kossor av Sofi Oksanen: Oksanen är enligt mig den största finska författaren just nu och kanske genom alla tider. Stalins kossor utspelar sig i Helsingfors och handlar om att uppleva ett utanförskap för att man har en bakgrund som man inte får prata om. Huvudpersonens mamma är från Estland och det är mitt under kalla kriget.

Århundradets kärlekssaga av Märta Tikkanen: Den vackraste lyrikbok jag läst är det helt klart. Den är så fin och så bra och den har en självklar plats i den feministiska litteraturkanonen. Det är också fint att den illustreras av bilder ritade av maken Henrik Tikkanen. Märta Tikkanen är mycket läsvärd, inte bara för den här boken.

Livet och patriarkatet av Peppe Öhman: En helt färsk bok som lättfattligt talar om vad feminism är och varför den behövs. Det är trevligt att det kommer ut en sån här bok med jämna mellanrum så att dem som behöver något enkelt om feminism kan få nåt uppdaterat som känns fräscht. Att det är finska förhållanden i den här boken känns som ett mindre problem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.