Lucka 5: Böcker som inte är en skildring av landet

Lucka 5

När man läser sig runt jorden så märker man ganska så snart att det flesta böcker från lite mer udda delar av världen är uppväxtskildringar, krigsskildringar eller andra berättelser med stark anknytning till landet där författaren bor eller växte upp. Det finns såklart mer och idag tänkte jag skriva om några roliga och några kanske mer oväntade böcker som jag stött på under läsandets gång och som inte har så mycket alls att göra med landet där författaren bor eller växte upp.

En tämligen ny bok på detta tema är Min syster seriemördaren av Oyinkan Braithwaite från Nigeria. Boken är en humoristisk bok om två systrar där den ena har ihjäl sina män och den andra hjälper till att sopa igen spåren. Skruvad och egentligen djupt tragisk bok. Jag lyssnade på den på Storytel på engelska , uppläst av en kvinna med rötterna i Nigeria som läste på lokal dialekt. Det gav en extra dimension till läsningen.

Jag har också läst en lite annorlunda deckare från Botswana, Screeming of the innocent av Unity Dow. Det var kanske inte det litterärt bästa jag läst, men helt klart en spännande upplevelse.

En mycket rolig bok som med ett helt otippat tema är En afrikan på Grönland av Tété-Michel Kpomassie. Det är en helt självbiografisk bok om författarens livs resa. När han var barn blev han biten av en orm och ägnade sedan åtskilliga år åt att få komma så långt bort som möjligt där inga ormar finns – nämligen till Grönland. Han kommer dit och är där en minst sagt udda figur. Han var på Grönland i två år på 70-talet och boken kom ut första gången 1981.

Den konstigaste boken jag läst inom ramen för det här projektet är nog Almaty-Transit av Dana Mazur. Det är något så annorlunda som en spökhistoria från Kazakstan.

Torsdagsänkorna av argentinska Claudia Piñeiro är en spännande och lite annorlunda deckare som utspelar sig i ett gated community i Buenos Aires.

Slutligen vill jag nämna Salladsnätter av Vanessa Barbara som har stora likheter med En man som heter Ove av Fredrik Backman. Båda böckerna handlar om en gata och grannarna och det finns en Ove i såväl den svenska som den brasilianska versionen. Har diskuterat dessa likheter förut och allt tyder på att det är en ren slump.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.