Lucka 6: Folkmord och massakrer

Lucka 6

Det låter verkligen fasansfullt med folkmord och massakrer, men meningen med den här julkalendern är att visa bra böcker från olika delar av världen. Just folkmord och massakrer är något som skildrats i litteraturen och som förtjänas att läsas igen och igen, inte minst för att vi ska lära oss av historien. Idag presenterar jag böckerna i kronologisk ordning sett till innehållet. Jag blandar skönlitterära böcker och faktaböcker.

30-talet

Persiljemassakern i Dominikanska republiken 1937 är nog en tämligen bortglömd massaker. Händelserna, så haitiska gästarbetare brutalt mördades av den dominikanska regimen, har skildrats i boken Att skörda ben av Edwidge Danticat.

70-talet

Pol Pot fördrev hela sin befolkning från städerna ut på landen för någon fantasist skruvad ideologi. Folket svalt och över en och en hal miljoner människor fick sätta livet till. Molyda Szymusiak var bara ett barn och hon överlevde. Hon har beskrivit sina upplevelser i Om dessa tiga.

80-talet

Massakern i Kwangju i Sydkorea 1980 var ett en stor demonstration mot militärjuntan som brutalt slogs ner med många döda och traumatiserade till följd. Han Kang har skildrat detta i boken Levande och döda.

Massakern på Himmelska Fridens Torg beskrivs gripande i Xi Xi:s dikter. Xi Xi är född och uppvuxen i Hongkong.

90-talet

Folkmordet i Rwanda var verkligen fasansfullt och detta beskrivs både i boken Litet land av Gaël Faye och Teta av Barassa. Litet land är en riktigt stor läsupplevelse om en uppväxt i Burundi, med en mor från Rwanda och en far från Frankrike.

I Inte en fluga förnär intervjuar Slavenka Drakulic fångar vid Internationella krigstribunalen i Haag. Alla är från fd Jugoslavien och är anklagade för krigsbrott. Då hatade alla varandra och dödade varandra. I Haag håller de alla ihop, i alla fall om man får tro Drakulic bok. Ett extra brutalt kapitel är det om killen som var med och mördade 7000 män och pojkar i Srebrenica.

10-talet

Nadia Murad är människorättsaktivist och hon fick Nobels fredspris 2018. Hon har beskrivit de fruktansvärda saker som hon upplevt som slav i Islamiska staten 2014 i Den sista flickan. Hon fick fredspriset för sin kamp mot sexuellt våld i konflikter och boken hon skrivit behandlar massakrer mot yazidier i Islamiska staten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.