Piñeiro, Claudia; Torsdagsänkorna; 2005

Torsdagsänkorna2012 gav förlaget Leopard ut den argentinska författaren Claudia Piñeiros bok Torsdagsänkorna. Den blev oerhört omtyckt i Argentina när de kom och idag finns den översatt till flera språk. Författaren besökte Bok- och Biblioteksmässan förra året.

Det är slutet av 2001 och tre män hittats döda i en pool i ett gated community i Buenos Aires. Vi får sedan veta vad som lett fram till dessa tragiska dödsfall. Vi får följa flera bättre bemedlade familjer som har haft tillräckligt god ekonomi att de kunnat köpa sig ett vackert hus i det låsta området omgärdat av vakter. Men bakom den vackra fasaden börjar någonting hända. En efter en drabbas av Argentinas sjunkande ekonomi och flera får allt svårare att upprätthålla den fina fasaden för sina grannar. Torsdagsänkorna syftar på den namn männens fruar fått för att de varje torsdag måste hitta på något tillsammans eftersom deras män träffas. Det är en torsdag som tre av dem kommer att dö.

Torsdagsänkorna är så mycket mer än en deckare. Det är en bok om människors sökande efter trygghet. De vill leva avskiljt med vakter och de vill vara som sina grannar och smälta in. Det inte någon skönmålning av klasskillnader, utan snarare tvärtom. Dessutom ger boken inte en vacker bild av hemmafruar. Det är mäklaren Virginia som står i centrum. Trots alla rådande normer så försörjer hon sin arbetslöse man och deras son, men det talas det såklart inte högt om. Jag älskade människoporträtten och författarens måla upp samhälle i förfall, illustrerat i det lilla samhället i samhället. Det var en spännande bok som jag mer eller mindre sträckläste.

Läs mer: Adlibris, Bokus, Sveriges Radio, TinaO, Bokföring enligt Monika

Intervju med Claudia Piñeiro på Dagens Bok.

6 kommentarer

3 pingar

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Låter som ett bra sommartips. Känner ett sug efter att läsa på svenska igen efter en lång engelsk period.

  1. Ja, det är verkligen ett sommartips! Lite deckarstuk, men så får man också något mer.

 2. Jag blev lite överraskad över att jag tyckte boken var så bra som jag tyckte 🙂 Och visst är den så mycket mer än en deckare.

  1. Jag hade läst din recension innan så jag hade höga förväntningar 🙂 Men jag blev faktiskt inte besviken. inte ett dugg!

 3. Jag är lite nyfiken på den här. Får se om jag kommer att läsa den någon gång 🙂

  1. Det tycker jag att du ska 🙂

 1. […] en mamma sörjer sitt barn som ska dö. Paula av Isabel Allende har fått en värdig ersättare i Torsdagsänkorna av Claudia Piñeiro och därmed är Världsutmaningen avklarad för min del. Väldsläsning 13 har […]

 2. […] Själv har jag läst Afrika, Asien, Oceanien, Europa, Nordamerika, och Sydamerika […]

 3. […] Själv är jag klar och har jag läst Afrika, Asien, Oceanien, Europa, Nordamerika, och Sydamerika […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.