Lucka 17: Att få barn

Lucka 17

Att få barn har skildrats i många böcker och ibland, kanske inte alltför sällan, så är det en bisak. De böcker jag skriver om här har moderskapet i centrum. Det är längtan efter att bli mamma eller skildringen av ett moderskap som skrivits om runt om i världen, som jag tipsar er om idag. Ja, jag tipsar faktiskt även om en bok om faderskap.

Att längta efter barn

I Stanna hos mig av Ayòbámi Adébáyò från Nigeria handlar det om en kvinna och man som är mycket kära, men eftersom inga barn kommer tvingas kvinnan till förnedrande ritualer och mannen känner sig tillslut tvungen att ta en andra hustru. Barn kommer tillslut, men de ha den ärftliga sjukdomen sicklecellanemi.

Den koreanska författaren Sun-Mi Hwang har skrivit fabeln Hönan som ville flyga, om en höna som längtade efter att bara ett ägg hon ruvat på skulle vara befruktat. Det är det aldrig, men en dag får hon möjlighet att ta hand om någon annans barn.

Den chilenska nobelpristagaren i litteratur, Gabirela Mistral, har skrivit en hjärtskärande dikt om att vara barnlös,  Sången om en son.

Att ta hand om barn

I den italienska boken Väntrum av Valeria Perrella får vi följa en ensamstående mamma som fått ett prematurt barn och hennes känslor kring det. Det är osäkert om barnet kommer att överleva och kvinnan vet inte ens om hon ville ha barn. Det är en vacker berättelse om hur kärlek till ett barn växer fram.

Den litauiska novellen Glaslandet av Vanda Juknaitė, som finns med i Litauen berättar från Bokförlaget Tranan, handlar om en moder som är olycklig för att hennes man bryr sig mer om vad som händer i Litauen än sin familj.

Rosa candida av isländska Auður Ava Ólafsdóttir är en lågmäld bok om en man som sörjer sin mamma och följer sina drömmar om att jobba med trädgårdar. Till klostret där han jobbar kommer kvinnan han råkat göra med barn, med deras barn, och vill att han ska ta hand om det.

Ingrid Jonker är en sydafrikansk poet som skrivit vacker om moderskapet, bland annat i Waterfall of Moss and Sun. Boken gavs ut postumt och dikterna är översatta till engelska av Jonkers dotter Simone Jonker.

Chimamanda Ngozi Adichie är Nigerias stora författarunder och hon har inte bara skrivit romaner, utan även feministiska pamfletter. En av dem är Dear Ijeawele eller Brev till en nybliven förälder som den heter på svenska.

Att sakna sina barn

En gyllene tid av Tahmima Anam från Bangladesh handlar om en kvinna som blir änka och som då förlorar vårdnaden om sina barn. Hon gör allt för att åter får ha sina barn hos sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.