Recension: Adichie, Chimamanda Ngozi; Brev till en nybliven förälder; 2017

Brev till en nybliven förälderChimamanda Ngozi Adichie är numer en välkänd feminist. Hennes väninna bad henne om råd om hur man uppfostrar en dotter feministiskt. Det resulterade i skriften Brev till en nybliven förälder (Bonniers) i femton viktiga punkter. I förordet till boken skriver hon att mamman som bett om rådet sagt att hon skulle försöka följa dem. Efter att Adichie skrivit brevet har hon själv fått en dotter och blivit lite mer ödmjuk inför svårigheten med barnuppfostran, och har nu också ambitionen att försöka.

Se till att din dotter blir självständig och inte känner att äktenskap är det enda viktiga. Ge din dotter en stark känsla av identitet. Lär henne att läsa och älska böcker. Det är tre av de femton vettiga förslag som Adichie ger till sin väninna. Alla råd är tämligen självklara, men förtjänas att påpekas om och om igen. Utan en bra självkänsla och en känsla av att finnas till bara för sin egen skull, är det svårt att bli en självständig kvinna. Utan förebilder i hemmet, är det svårt att själv gå in i ett förhållande där man delar på allt. Adichie skriver det så bra och gör det så självklart.

Visst är det så att vi kommit längre i Sverige än i Nigeria, men det är inte skäl nog att slå skriften ifrån oss. Vi ska inte tro att vi redan uppfostrar våra barn lika och ger dem lika förutsättningar från start. Kvinnor i Sverige tar mer ansvar för hem och barn, precis som i Nigeria, och våra döttrar behöver lära sig att de bör dela på ansvaret. Först då kan de/vi för att få mer tid till egna saker och karriär. Det är samma strukturer här och där och vi får aldrig luta oss tillbaka och tro att allt är fixat bara för att andra länder har det värre. Adichie är bra på att påminna oss om det för hennes enkla och självklara sätt att skriva om feminism lämnar få oberörda.

Läs mer: Adlibris, Bokus, Och dagarna går…

2 kommentarer

  1. Deprecated: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5211

    Jag måste se till att läsa den här. Tycker att hon skriver helt klockrent om feminism.

    1. Deprecated: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5211

      Det gör hon verkligen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.