Recension: Duras, Marguerite; Älskaren; 1984

ÄlskarenDet finns många klassiker skrivna av kvinnor därute och det är många som jag inte har läst. Jag fick tips om Marguerite Duras och valde hennes bok Älskaren.

Huvudpersonen är femton år och bor i Saigon i dåvarande Franska Indokina. Boken utspelar sig på 40-talet. En dag träffar hon en rik kinesisk man och blir hänförd. De har fantastiskt passionerat sex och givetvis är detta inte alls passande i den socialgrupp som flickan kommer ifrån. Men allteftersom nystas familjerelationerna upp och läsaren förstår att flickan kommer från en dysfunktionell familj med en mamma som är änka och som enligt flickan själv är galen, en våldsam bror och en bror som dör alldeles för tidigt.

Det var svårt för mig att inte tycka om den här boken som handlar om en självständig ung kvinna som går sin egen väg. Boken är speciell och berättandet hoppar hit och dit, men ändå är det en röd tråd i flickans berättelse. Jag tyckte att det mest gripande var att läsa om hennes förhållande till familjen och i synnerhet mamman, trots att det är det passionerade förhållandet med kinesen som står i centrum. Hennes mor står inte ut med att dottern kastar bort sitt liv. Dels vill hon skriva och inte läsa mattematik, som mamman vill, men det värsta av allt är att hon ser till att grusa alla förhoppningar om att bli gift. Dottern bryr sig inte det minsta om något alla dessa förhoppningar utan förhåller sig helt likgiltig.

Jag tycker att det är ganska tydligt att boken bygger på delvis självupplevda saker det gör mig som läsare lite trygg. Trots allt elände så vet jag att hon lyckas att bli författare och en tämligen framgångsrik sådan. Det känns som nära till hands att nyckeln till framgång i det här fallet berodde på att hon var en kvinna som vågade bryta mot normen och gå den väg hon själv ville.

Läs mer: Adlibris, Bokus

4 kommentarer

3 pingar

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Den här gjorde mig väldigt sugen på att läsa mer av Duras. När jag läste boken var det mest relationen till familjen, till mamman, stod ut och jag upplevde det inte som den stora kärlekshistoria som alla skrev att det var. Skulle vara kul att läsa om den senare och se hur jag tolkar den då 🙂

   • Hanna29 januari, 2014 kl. 09:10
    Författare
   • Svara

   Men då upplevde vi det ganska lika! Kanske var det tidsandan? Att de som läster den på 80-talet tyckte den var sexuellt spektakulär? Idag är man ju ganska van vid sådant.

  • Filip1 februari, 2021 kl. 09:24
  • Svara

  Vad är egentligen temat och motivet i själva romanen?. Det finns en roman om själva fantastiska boken. Vad är temat och motiv?.

   • Hanna2 februari, 2021 kl. 11:40
    Författare
   • Svara

   Vad skulle du själv säga? Jag antar att du läst boken och ska analysera den i skolan?

 1. […] Älskaren av Marguerite Duras Feministbiblioteket […]

 2. […] noblesser Feministbiblioteket Bokblomma […]

 3. […] Marguerite Duras skönlitterära kärleksroman ”ÄLSKAREN” (1984) som porträtterar huvudpersonens passionerade kärleksaffär tillsammans med hennes […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.