Bessora; Petroleum; 2004

PetroleumBokförlaget Tranan gav förra året ut Petroleum skriven av Bessora, född i Belgien med far som var diplomat från Gabon. Boken utspelar sig i Gabon.

Den franska geologen Medea arbetar på ett oljefartyg utanför Gabons kust. En dag sker en explosion och en man dör och en försvinner. Den försvunna, kocken Jason, är Medeas älskare. Hon ger sig iväg till land och gör allt för att få en lösning på vad som skett samt för att hitta Jason. Det visar sig att flera på båten, och kanske i synnerhet Jason, misstänks för att ligga bakom explosionen. Jason tillhör ursprungsbefolkningen och hela historien har ett kolonialt perspektiv.

Jag tyckte att boken var oerhört lovande till en början. Bessora skriver roligt med en ironisk touch. Sedan tyckte jag att den blev lite rörig och författaren blandade in lite för mycket övernaturligheter och stamfolksreligion och där tappade hon bort mig lite. Slutet ska jag naturligtvis inte avslöja, men jag tror att det hade kunnat falla mig mer i smaken om det hade skrivits på ett annat sätt. I vilket fall som helst är jag glad att jag läste den här boken, för jag har faktiskt lärt mig ett och annat om Gabon, ett land jag gissar att många inte vet var det ligger.

Läs mer: Adlibris, Bokus, Tranan

1 ping

  1. […] 31. Läs en bok utan människor på omslaget: Petroleum av Bessora […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.