Recension: Edgell, Zee; Time and the river; 2007

Time and the riverDå har turen kommit till Belize i min jorden runt-utmaning. Zee Edgells Time and the river tar upp en bit av landets historia från slutet av 1700-talet till en bit in på 1800-talet och det stora slavupproret 1820. För den som inte vet ligger Belize i Mellanamerika. Jag fick låna boken av min kompis Elin som också läser sig jorden runt och skriver om det på En bok från alla världens länder.

Leah är slav i Belize City och arbetar i köket. Hon är dotter till en slav och en slavägare som inte vill kännas vid henne. Hennes dröm är att bli fri. Slaven Will är kär i henne och han vill jobba för att kunna köpa dem fria. Men Leah är kär i en vit man och ger Will nobben. En dag gifter hon sig med sin slavägare och blir delvis fri. Hon fortsätter att kämpa för frihet för sin mamma och bror.

Det är, trots det tunga temat, en lättläst och ganska lättsmält bok. Det fanns inte riktigt några sekvenser i den som jag fastnade för. Jag kan nu efteråt konstatera att den slavuppror som skedde 1820 och som är med i boken hade hänt på rikgit och leddes av två slavar som hette Will och Sharper. Det är samma Will som i boken är kär i Leah. Det var lite intressant.

Roligt och lärorikt att läsa om Belize historia och om Storbritanniens kolonisering av landet, men tyvärr var boken inte tillräckligt välskriven och spännande för att jag ska bära med mig den någon längre tid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.