Lucka 13: Sex

Lucka 13

Temat igår var hemskt (inbördeskrig) och idag blir det betydligt roligare. Idag ska det nämligen handla om sex. Det är sex i olika former; lustfyllt, förbjudet, ångestladdat och slentrian. Det är också konsekvenser av sex och hur kvinnor lärt sig att leva med sin sexualitet sent eller tidigare i livet.

Europa

En bok från Litauen är Häxan och regnet av Jurga Ivanauskaitė, som utspelar sig i ett kloster och där det förekommer saker som kanske inte borde förekomma just där. Boken var så kontroversiell att den förbjöds i Litauen när den kom ut 1993.

Fältstudier i ukrainskt sex är en annorlunda roman om sex i före detta Sovjet och att det inte var speciellt trevlig. Oksana Zabuzjkos bok är helt unik i sitt slag och jag kanske inte tyckte om den som roman, men väl mycket i den.

En bok som marknadsförts som erotisk är italienska Melissa Panarellos roman 100 tag med hårborsten före sängdags (som jag läst på engelska under titeln 100 Strokes of the brush before bed). Den är snarare en ganska hemsk berättelse om hur ett sexliv kan gå snett om man är oerfaren och kvinna och har ett stort behov av sex. Jag beskrev det i min recension som sex med en fadd eftersmak.

En annan sydeuropeisk bok med mycket sex är Kärlek, nyfikenhet, prozac och tvivel av Lucía Etxebarría. Till en början är det massor av sex för att sedan bli mer allvarlig och inte minst feministisk.

Afrika

Jag har läst två erotiska romaner från Sydafrika, som är erotiska i ordets rätta bemärkelse. Hon går in på en bar och Hon går på bröllop är interaktiva och du bestämmer själv vilka huvudpersonen ska ha sex med. Böckerna är skriven av Helena S Paige som är synonym för de tre feministerna Paige Nick, Helen Moffett och Sarah Lotz.

Novellen Fiske i djupa vatten av Wenguin Wa Goro från Kenya tar upp sex på ett mer allvarligt sätt. Där handlar om det om ett par som älskar varandra passionerat och där den ena är könsstympad. Viktig och allvarlig berättelse om hur svårt sex kan vara.

Asien

Shanghai baby av Wei Hui är en bok om sex, droger och vänskap i Shanghai. Den är annorlunda i bemärkelsen kanske inte riktigt vad man tänker sig i en bok från Kina. Den är helt vanlig om man tänker att den är skriven av en ung kvinna.

I novellen Bara ett skämt är sex mer indirekt. Den handlar om en man som sprider ut ett rykte om att en snygg kille i hans bekantskapskrets har hiv. Skämtet slår tillbaka på honom själv, när han ser hur många av hans nära kvinnliga vänner som har haft sex med mannen. Författaren heter Yu Gu novellen finns med i novellsamlingen Kina berättar från bokförlaget Tranan.

Sydamerika

Ljud av steg av Brasiliens kända författare Clarice Lispector är en av de vackraste novellerna jag läst. En äldre kvinna undrar varför hon fortfarande känner lust efter att hennes man dött. Onani är förenat med skam, men hennes läkare rekommenderar ändå det.

Oceanien

Sia Figiel är en författare fån Samoa och det finns flera verk av henne översatta till engelska. Hennes bok Freelove handlar om en ung kvinna som upptäcker sex. I boken ifrågasätts det varför det är viktigt att inte ha sex före äktenskapet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.