Gu, Yu; Bara ett skämt; ca 2003

Kina berättar: Skolskenet i munnenI Tranans novellsamling Kina berättar: Solskenet i munnen finns flera fantastiska noveller som platsar i Feministbiblioteket. Jag recenserar dem en och en. Det finns inga utgivningsår i boken och jag har inte kunnat hitta på nätet så de ungefärliga utgivningsåren är en kvalificerad gissning efter samtal med översättare Anna Gustafsson Chen. Vi ett gäng som har diskuterat flera av novellerna i samlingen på Facebook.

Yu Gu tar upp ett mycket viktigt ämne i sin novell Bara ett skämt, nämligen hiv och aids. Huvudpersonen är en man som sprider ut att en manlig vän har hiv. Efter det börjar telefonen att ringa och diverse tjejer i bekantskapskretsen vill veta om det verkligen är sant. Huvudpersonen blir fundersam och undrar hur många vännen egentligen har haft sex med. Han börjar ångra sitt tilltag när till och med hand flickvän skruvar på sig.

Synden straffar sig, skulle man kunna sammanfatta den här novellen. Den är mycket rolig och har den där tvisten som jag vill ha i bra noveller. I diskussionerna på Facebook pratade vi om ifall författaren är ironisk och egentligen tycker att hiv-smittade ska behandlas med värdighet och jag är ganska övertygad om att hon är det. Det kommer små gliringar ibland om att man inte vill ta i smittade, men jag tror att det handlar om ironi snarare än att hon faktiskt tycker så. Jag rekommenderar verkligen den här novellen, den har många sidor och är intressant på många sätt.

Läs mer: Adlibris, Bokus

4 kommentarer

1 ping

Hoppa till kommentarformuläret

  • Anna GC7 september, 2013 kl. 04:21
  • Svara

  Ja, man ska inte blanda ihop novellpersonernas åsikter med författarens.

   • Hanna7 september, 2013 kl. 05:01
    Författare
   • Svara

   Att låta personer i sina berättelser ha knäppa åsikter kan vara ett bra sätt att visa just hur knäppa de är!

 1. Jag gillade också twisten. Det gör jag alltid i noveller!

   • Hanna7 september, 2013 kl. 04:59
    Författare
   • Svara

   Tvist är novellens kära tycker jag. Saknas tvist saknar jag något.

 1. […] Yu Gu – Bara ett skämt: Den kinesiska novell handlar om något så smaklöst som en kille som sprider ut att en kompis till honom har hiv. Synden straffar sig när har förstår att alla tjejer, inklusive hans egen flickvän, har legat med kilen i fråga. Han börjar då ångra sitt tilltag. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.