Recension: Figiel, Sia; Freelove; 2017

FreeloveDet finns en kvinnlig romanförfattare från de oceaniska öarna vars romaner finns tillgängliga på engelska (kan finnas fler, men jag har då inte hittar någon). Det är Sia Figiel från Samoa. Jag valde att läsa hennes bok Freelove, dels för att den verkade feministiskt spännande och dels för att den fanns tillgänglig på Kindle. UPPDATERAT Jag hade alldeles glömt Celestine Vaite från Tahiti.

Freelove utspelar sig på Samoa på 80-talet då Madonnas Like a virgin är på allas läppar. Sia, bokens huvudperson, är 17, 5 år gammal och hon är kär i sin bror. Bror som i son till församlingspastorn i samma by som henne. (Jag förstod inte riktigt detta eventuella släktband, med tror att det är så att det på något sätt är tabu att vara tillsammans med någon i församlingen eller med pastorns son, eller liknande. Lite oklart.). Ioage är dessutom äldre och hennes lärare. Deras förhållande utvecklas till ett hemligt kärleksförhållande och Ioage lär Sia att njuta av sex. Sias mamma vill skicka sin dotter till huvudstaden Apia för att plugga och då skiljs Sia och Ioage.

Jag tyckte att det var spännande att läsa Freelove eftersom det slog lite hål på flera av mina fördomar om stater som är tämligen isolerade öar. Livet där är på många sätt rätt så lika vårt, trots palmer och paradisstränder. Den här boken sätter den fria kärleken i centrum. Njutningen, rädslan att bli med barn och skammen att ha haft sex utan att vara gift, är teman i boken. Bokens Sia funderar mycket över varför det skulle vara skamligt att ha sex före äktenskapet, det är ju inte som att hon skadar någon att ha haft sex.

På minussidan var att boken var lite ojämn. Det var fina sexscener, men samtidigt långa haranger som gjorde boken mer till en feministisk biologibok, mer än en roman. Dialogerna föll sig inte alltid helt naturliga. Sedan förstod jag inte sista delen. Det är mycket som händer på några få sidor och jag vet inte om jag begrep mig på slutet.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.