Hui, Wei; Shanghai Baby; 2001

Shanghai babyShanghai Baby av Wei Hui är ett feministiskt porträtt av en ung, rebellisk kvinna i Kina. Boken förbjöds i Kina eftersom regeringen ansåg den alltför sexuellt utsvävande. Förbjuda litteratur är föda effektivt och Shanghai Baby blev en internationell bestseller och har sålt med än någon annan samtida kinesisk roman, enligt Wikipedia.

Nikki, eller Coco som hon kallas (efter Coco Chanel), bor tillsammans med sin pojkvän Tiantian i Shanghai. Hon vill bli författare och skriver på en bok. Förhållandet med Tiantian är mycket destruktivt och hon får svårt att skiva. De älskar varandra djupt och innerligt, men de drar samtidigt ner varandra i depressioner. Nikki inleder ett förhållande med en tysk man bakom ryggen på sin pojkvän och en tid efter det flyr Tiantian vintern i Shanghai för sommaren på Hainan. Han kommer där att börja med tyngre droger. Det blir början på slutet och en katastrof blir oundviklig.

Shanghai Baby är en bok om människor i det nya Kina. Sex, droger och alkohol är en del av deras vardag. Det viktigaste är det feministiska kvinnoporträttet av Niki som funderar över vem hon är och vem hon vill vara. Mest av allt vill hon bli en erkänt bra författare. Jag tyckte om boken, men fastnade inte helt för den. Jag hade inte svårt för att lägga den ifrån mig, men samtidigt så var det spännande att läsa en bok som skulle kunna handla om människor i min egen miljö, men som utspelar sig i Shanghai.

UPPDATERAT

Kina 5x är en serie inlägg med litteratur om eller från Kina i fokus, fem inlägg – fem dagar i rad. Hääääng med!

4 kommentarer

3 pingar

Hoppa till kommentarformuläret

  1. Den här har fått åka upp i läskön och jag valde ut den till en utmaning nu i höst 🙂

    1. Det låter bra! Den är lättläst och inte så lång. Den var helt ok, men kommer inte upp på någon bästalista.

  2. Spännande val! Jag läste om den här boken i ett annat sammanhang och är verkligen sugen. Jag kommer att ha blicken på kinesisk litteratur i höst. Skulle du tycka det var roligt att samläsa en titel och sedan samtala om/diskutera den öppet på våra bloggar?

    1. Ja!! Det är en superbra idé!

  1. […] passar mig som hand i handsken. Fem inlägg om Kina på fem dagar. Eftersom jag igår recenserade Shanghai Baby så säger jag att jag tjuvstartade med […]

  2. […] Så till en sån där bok jag aldrig hade tänkt på om den inte flimrat förbi på skärmen och kostade oförskämt lite, Ormar och piercing av Hitoma Kanehara. Den handlar om undergrundskulturen i Tokyo och jag tänker mig att det är något av en japansk Shanghai baby. […]

  3. […] Feministbiblioteket […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.