Recension: Isol; Nocturne; 2011

NocturneDet som göms i flyttkartonger, kommer upp efter flytt. En barnbok jag nästan helt glömt bort, eftersom den aldrig blev någon favorit hos det större barnet, är den argentinska författaren Isols bok Nocturne. Den fullständiga titeln är Nocturne: recept på drömmar, varierade och lättlagade (tar bara fem minuter) och gavs ut på Alfabeta 2014. Isol fick Almapriset 2013.

Nocturne är en bok om drömmar. Det är också precis vad den marknadsför sig att vara, recept på drömmar. DU får ett antal bilder som i mörkret blir själövlysande och ger dig en anternativ dröm. För att läsningen ska gå smidigt vid läggning släcker du ner rummet där du och barnet ligger, tar fram telefonen och lyser på sidorna och läser långsamt alla drömidéer. Efter varje idé, lägger du ner telefonen och vips framträder den självlysande drömliknande bilden. Det är drömmar om  djur i skogen, att bli en sjöjungfru, att vara någon annan och mycket mer. På sista sidan kan barnet rita sin egen dröm.

Min fyraåriga Selma älskar den här boken! Hennes bror förstod inte alls konceptet, men hon har omfamnat det. Tyvärr har hon lite för stor prestationsångest för att rita en egen dröm. När vi kom på att vi inte behövde titta under täcket för varje dröm, blev läsningen också smidigare. Eftersom Selma är rädd för mardrömmar (jag vet inte om hon ens haft någon), är den här boken fantastisk att plocka fram så att hon kommer på andra tankar. Det är när jag läser den här boken som jag verkligen förstår Isols storhet. Så fint och kreativt och fantasieggande!

Isols Nocturne

Här är drömmen om katten om kände doften av tonfisk,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.