Recension: Filipovic, Zlata; Zlata’s diary; 1994

Zlatas diaryZlata’s diary, eller Zlatas dagbok som den heter på svenska, kom 1994 mitt under brinnande krig. Zlata Filipovic är elva år när hon börjar skriva dagbok 1991 och vi får följa henne när hennes liv tar en fruktansvärd vändning. Jag hade med mig boken till Thailand och den är konstigt nog en hyllvärmare.

Boken har kallats för 90-talets Anne Franks dagbok och faktum är att Zlata var inspirerad av just Anne Frank. Men när hon började skriva dagbok så kunde hon ju inte veta hur likt hennes liv skulle bli förebildens. Zlata visar med sin dagbok hur hon var en helt vanlig europeisk elvaåring som helst och att hennes liv tog en för henne en lika överraskande vändning som det skulle gjort för oss. Jag tror att många då, när det begav sig, tänkte att människor på Balkan var enormt olika oss. Det var och är de ju inte. Zlatas vänner dör och flyr runtomkring henne och upplever saker som få andra ungdomar i Europa tvingats uppleva. Ett franskt TV-team kan tillslut hjälpa Zlata och hennes familj att komma till Paris. Hennes dagbok ska ges ut som bok.

Jag minns konstigt nog inte Zlatas dagbok. Jag känner att jag borde göra det, men så kommer man ju inte heller ihåg allt. Det känns som att den är otroligt bortglömd idag, fast den har stora likheter med Anne Franks dagbok. Kanske är det så cyniskt och enkelt att Zlata faktiskt lever. I vilket fall är den ett bra dokument över hur barn levde i det krigshärjade Bosnien i början på 90-talet. Jag tyckte att den kändes oerhört avlägsen. Jag har ju varit i Bosnien för länge sedan och då var kriget slut sedan många år. Så underbart ändå att det känns avlägset! Det betyder ju att det har gått framåt och det ganska rejält. 1991 är ju trots allt länge sedan nu.

Läs mer: Adlibris, Bokus

2 kommentarer

1 ping

 1. Jag känner inte heller till Zlatas dagbok.
  Har du läst Negra Efendics Jag var precis som du, som kom ut förra året? Temat är lika, men här är det förstås den vuxna Negra som resonerar kring sitt liv och sätter den i perspektiv till hur situationen är nu.

   • Hanna12 april, 2017 kl. 03:42
    Författare
   • Svara

   Nej, det har jag inte gjort men tack för tipset! Den fanns som ebok på Storytel så jag sätter igång med den direkt 🙂

 1. […] förut att dagböcker från krig av unga flickor getts ut, Anne Frank såklart, men även Zlata Filipovic dagbok från Bosnienkriget har fått stor uppmärksamhet (men såklart inte lika stor som Anne Frank). Jag […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.