Recension: Ondjaki; Ynari – flickan med de fem flätorna; 2004

YnariOndjaki är en författare från Angola och han har blivit prisat för sitt författarskap. Barnboken Yanari – flickan med de fem flätorna är i bilderboksformat, men innehåller så pass mycket text att den måste ses som en bok för lite äldre barn. Den är utgiven av bokförlaget Trasten, som är Tranans barnboksförlag.

Yanari ska ha kommit till genom en dröm, och den handlar om ord. Onödiga ord ska förgöras för att människor ska kunna leva i fred. Det värsta och mest onödiga ordet är krig. Med hjälp av sina fem flätor och magi ska Yanari få fem byar att sluta kriga med varandra och det gör hon genom att offra en fläta och ge dem ett sinne tillbaka.

Jag inser att det låter rätt så komplicerat och det är det på sätt och vis också. Jag tycker att boken är för lång för att vara för ett mindre barn och för kort för att vara en kapitelbok och jag vet liksom inte när jag ska läsa den här för mitt barn. Annars var det en fin historia om att skapa fred på jorden, eller i alla fall i sitt närområde. Det var spännande att läsa en bok från Angola och magin och den mytiska inramningen kändes mycket exotisk. Risken är att den kan kännas lite för exotisk för barnet, men jag har ingen tillräckligt gammal att testa den på. Någon som har erfarenhet av att läsa den här typen av böcker för sina barn?

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.