Kvinnoalfabetet – X

Xu Xi

Xu Xi.

Idag är det svåraste dagen! Kvinnoalfabetet – X. Men eftersom det var så svårt så gick det ganska fort. Jag visste att jag hade ett par kinesiska författare på X, så jag avverkade dem.

1. Berätta om en favoritförfattare med för- eller efternamn som börjar på X.

Xu Xi är en författare och feminist från Hongkong. Jag kan inte påstå att hennes bok The unwalled city är en som kvalar in på någon topplista, men hej detta är X så då får man inte vara kräsen 🙂

2. Berätta om någon annan kulturpersonlighet på X som du gillar (eller en författare till om det är lättare).

Det får bli en kinesisk författare till, Xi Xi. Jag har inte funnit någon bok av henne, men tyckte mycket om novellen A women like me, om en kvinna med ett yrke som gör henne svår att älska (hon sminkar döda).

3. Finns det någon författare eller någon annan kulturpersonlighet på X som du ännu inte upptäckt, men är nyfiken på?

Linda nämnde Xiaolu Guo och det var tur det, annars hade jag nog inte kommit på att hon faktiskt står i min bokhylla i väntan på att bli läst. Jag är Kina heter den boken.

UPPDATERAT

Sara Pepparkaka påminner mig om Halima Xudoyberdiyeva som jag ju skrivit om och jag har dessutom träffat politiker som känner henne. En poet från Uzbekistan som jag är mycket nyfiken på, även om utsikterna att hon översätts mer är ganska små.

4. X får också symbolisera pseudonymen och artistnamnet, berätta om en kvinna som är känd under ett annat namn än sitt eget. Och nej, det behöver inte börja på X.

Maria Lang får bli mitt var på den här frågan, och jag är säkert inte ensam om det. Hon är en fantastisk författare på många sätt och jag älskar att krypa upp i soffan med någon av alla hennes deckare!

2 kommentarer

  1. Kinesiska författare är tacksamt på den här bokstaven 🙂 Om jag skulle hänga på skulle jag nog välja Xinran, som är radiopratare. Jag har bara läst en bok av henne, The Good Women of China, men det är en intressant bok om kvinnors situation i Kina. Det vore nog något för dig!

    Jag har recenserat den här: http://lacrimamens.com/blog/the-good-women-of-china-hidden-voices.html

    1. Det låter verkligen som en bok för mig! Tack för tipset!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.