Xi, Xu; The unwalled city – a novel of Hong Kong; 2001

The unwalled city: A novel of Hong KongXu Xi är en hongkongsk författare som jag uppmärksammade före min resa i mars. Jag sa då att jag skulle köpa någon bok av henne med mig hem och The unwalled city var en av två jag fick tag i.

Boken utspelar sig strax före det att Hongkong blev kinesiskt. Vi får följa ett antal personer och boken är lite av Sex and the city i Hongkong. Bland huvudkaraktärerna ser vi Andanna, modell och blivande popsångerska. Hon är kinesisk och har ett kinesiskt namn som hon funderar på att använda istället för påhittade Andanna. Clio är hennes bästa vän som pinsamt nog upptäckte att hennes påhittade engelska namn Clitoris visst betydde något inte så lämpligt på engelska. Clio fick de bli efter det. Colleen är västerlänning och gift med en kines. Hon är älskarinna till Vince. Gail ligger i skilsmässa och är blivande ensamstående mor. Hon har en förälder som är kines och en som är västerlänning. Hon har någon slags kärleksförhållande med Vince. Och så Vince, afroamerikan med hjärtat i Hongkong och med en skräck för att det ska bli kinesiskt och som drömmer om att få ligga med Andanna.

Det var lika rörigt som min resumé ovan. Det finns en djupare diskussion om rädslan inför det kinesiska maktövertagandet och vad som ska hända då, men den kommer lite i skymundan. Xu Xi har beskrivit en bekantskapskrets som är etnisk blandad, någon som det i efterordet sägs är vanligt, men sällan beskrivet i litteraturen från Hongkong. Förutom att det var rörigt och mindre politiskt än jag väntat mig var det  fantastiskt att läsa om människor och i synnerhet kvinnor i Hongkong, en stad jag varit i och där jag känner till det olika stadsdelarna. Boken Habit of a Modern Sky, som jag också köpte, handlar om Gail och livet som ensamstående mor i Hongkong. Den ser jag lite lagom fram emot och jag kommer inte att kasta mig över den.

Läs mer: Adlibris, Bokus

2 pingar

  1. […] mor och hur det går för henne när hennes mamma dör. Huvudpersonen finns med som karaktär i The unwalled city, som jag också köpte i Hongkong (och redan har […]

  2. […] Läs en bok vars titel innehåller sju ord (jfr. sjätte punkten): The unwalled city – a novel of Hong Kong av Xu Xi (ok lite fusk, men är Hongkong är ett ort på svenska […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.