Veckans feminist: Xu Xi

Xu XiKort fakta

Född 1954 i Hongkong
Debuterade 1994 med Chinese walls
Skriver romaner, noveller och har varit redaktör för antologier

Xu Xis feministiska gärning

Xu Xi är uppvuxen i Hongkong och hennes föräldrar är av indonesisk-amerikanskt ursprung. Hon skriver på engelska, men hon talar även kinesiska även om det inte är ett språk hon talat hemma. Hon gick ett kreativt skrivarprogram på University of Massachusetts Amherst och har idag en anställning på City University of Hong Kong som ”writer-in-resendence”, en tjänst som hon är den första att inneha.

Hon debuterade som författare 1994 med romanen Chinese walls. Det är med hennes senaste bok, Habit of a Modern Sky (2010), som hon har fått sitt stora feministiska genombrott. Den handlar om hur svårt det är för ensamstående kvinnor. Om man får tro den här artikeln så är den boken en del av den kinesiska feministiska litteraturkanonen.

Hon kallar sig själv feminist och hon skriver om kvinnor. Ett annat tema som ligger henne varmt om hjärtat är Hongkong. Hon reser mycket och har även en lägenhet i New York, men sin hemstad har hon skildrat i åtskilliga böcker.

Xu Xi och jag

Jag fann henne när jag googlade på Xi Xi, men det är alltså inte samma person. Båda är hongkongbor och författare, men mer än så vet jag inte om de har gemensamt. Jag läste Famine, som jag kunde läsa online efter att ha reggat mig på en sajt, men jag är helt klart sugen på några av hennes verk där Hongkong står i centrum. Dem borde jag kunna finna i en bokaffär på plats.

Novell av Xu Xi som jag läst och recenserat

Famine 2006

4 pingar

  1. […] Xi, Xu (HK) […]

  2. […] blev gladare när jag letade lokala feminister i en bokhandel. Jag hittade böcker av Xu Xi (mer om det i ett annat inlägg), men här lyser ikonen Simone de Beauvoir med sin […]

  3. […] Xi är en hongkongsk författare som jag uppmärksammade före min resa i mars. Jag sa då att jag skulle köpa någon bok av henne med mig hem och The unwalled city var en […]

  4. […] Xi, Xu (HK) […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.