Feministbrud på jobbet: Träffa uzbekiska aktivister

Besök från Uzbekistan i Riksdagen

Från vänster: Jag, webbredaktör för folkpartiet; Akhilddinov Otabek, lärare och bloggare; Pulatjan Ahunov, fd medlem av Högsta Sovjet samt senare politisk fånge (bor i Sverige);  Tashanov Abdurakhmon, frilansjournalist och bloggare; Johan Pehrson, gruppledare för folkpartiet i Riksdagen; Susanne Hagbard, utrikespolitisk handläggare på Folkpartiet; Karin Granbom, riksdagsledamot för Folkpartiet; Åsa Nilsson Söderström, Silc.

Jag berättar då och då om mitt jobb och idag var det en sådan där speciell dag då saker utöver det vanliga hände. Idag skulle jag nämligen få möjlighet att diskutera hur vi i folkpartiet arbetar med webb, bloggar och sociala medier med ett gäng liberala aktivister från diktaturen Uzbekistan.

Det var Åsa på Silc som frågade om jag hade lust att träffa uzbekerna, först över en lunch och sedan ha ett samtal med dem. Jag säger alltid ja till sådant om jag har möjlighet för det ger mig otroligt mycket att få prata med engagerade personer som har ett betydligt svårare utgångsläge än vi. Allt blev dock inte som någon av oss tänkte oss och diskussionen handlade kanske mer om Sveriges demokratiska historia än om bloggar. När jag försökte förklara borggårdskrisen för uzbekerna, som ville veta hur mycket blod som spilldes när kungen förlorade makten, tyckte Åsa att det var bäst att föra in diskussionen på bloggar. Sedan pratade vi mest om hur mycket vi från partiets sida censurerar våra bloggare (inte alls) och hur vi hanterar kriser när folk tycker annorlunda än partiprogrammet (bara i det fall då det handlar om extremt olämpliga åsikter). Det är det som är så fantastiskt med den här typen av möten, man vet aldrig vad det kommer att handla om!

Mitt bästa samtal utanför mötesrummet var med Pulatjan, Akhilddinov och Tashanov om den uzbekiska feministen och poeten Halima Xudoyberdiyeva som jag läst och recenserat här på bloggen. Hon är mycket känd i landet och mycket omtyckt. Hon skriver både poesi och låttexter och Akhilddinov sa att han var bra på att sjunga och kunde flera av hennes låtar. Tashanov kände henne personligen och kunde berätta att hennes man blivit fängslad och därför sjönk populariteten ett tag, men sedan förstod folk att hon inte kunde straffas för vad hennes man gjort. Hennes dikter handlar, enligt Tashanov, mycket om kvinnor och den inre styrka som kvinnor har. Han skulle hälsa henne att en bloggare i Sverige läst hennes dikter och skrivit om dem för en svensk publik. Det glädjer mig mycket!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.