Internationella barnboksdagen

EU:s medlemsstater i form av en blomrabatt i Riga 2009

EU:s medlemsstater i form av en blomrabatt. Riga 2009.

Idag är det Internationella barnboksdagen och då passar jag på att vara med i Boktjuvens bloggstafett. Mitt bidrag till dagen är internationell barnlitteratur goes EU-läsning och jag tänkte presentera några böcker och författare som betytt mycket för mig från olika EU-länder. Det är dagen till ära inte nödvändigtvis böcker som platsar i Feministbiblioteket.

Belgien: Almapristagaren Kitty Crowthers böcker om flugorna Ivo och Vera är några som varit favoriter hemma hos oss.

Danmark: Jag har inte recenserat något barnbok här, men den kanske största favoriten från barndomen är Ole Lund Kirkegaard och böckerna Gummi-Tarzan och Robban och alla de andra polarna.

Estland: Jag tror alla barn har någon relation till illustratören Ilon Wikland. Hon är född i Estland och har skrivit barnböcker om sin flykt till Sverige. Tyvärr har jag inte läst någon av dem, men jag har läst otaliga böcker som hon illustrerat.

Italien: Min man har hämtat sina barnboksfavoriter från sitt barndomshem och en av dem var boken Spagettigrytan av Thomas Anthony De Paola med en tydlig sensmoral av att den som gapar efter mycket.

Nederländerna: Jag precis läst mor och dotter Törnqvist, med svensk make/pappa. Rita Törnqvist-Vershuur har översatt Astrid Lindgren till holländska. Jag har läst hennes bok Främmande land och dottern Marits Flickan som försvann.

Spanien: Jag kan inte säga att Spanien är ett stort barnboksland för min del, men jag läste en inför min spanska utmaning förra året, Carmen Martín Graite Rödluvan på Manhattan.

Storbritannien: Harry Potter av J K Rowlings. Jag behöver inte säga mer. En barndomsfavorit var Milly Molly av Joyce Lankester Brisley.

Tyskland: Jag har som barn inte läst Michael Ende eller Den oändliga historien, men läste som ung vuxen Momo och kampen om tiden på Tyska A på universitetet.

Österrike: En favorit är Christine Nöstlinger som också hon är Alma-pristagare. Flyg ollonborre flyg var också kurslitteratur på Tyska A i Göteborg och jag har läst den både på tyska och på svenska.

6 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  1. Det var en imponerande lista!

    1. Tack!

  2. Rolig resa i Europa!

    1. Ja, det passar mitt tema just nu 🙂

  3. Jag har inte ens läst Kitty Crowther än, det borde jag verkligen göra.

    1. Hon skriver väl inte riktigt böcker för ditt barn, men definitivt läsvärd!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.