Recension: Crowther, Kitty; Ivo och Vera – Fotbollsmatchen; 2010

FotbollsmatchenJag förälskade mig i Kitty Crowthers entusiastiska fluga Vera och hennes pappa Ivo i Ivo och Vera på bio. Som om det inte vore nog så läser jag i nästa bok, Fotbollsmatchen, att Crowther ifrågasätter rådande könsroller.

Vera vill börja spela fotboll. Det är ju en killsport, säger pappa Ivo. Ja, vadå, säger Vera. Hon får fotbollskläder och skriver in sig i en klubb, men ingen tror på henne och efter första träningen är hon helt förstörd. Men inte knäckt. Hon övar och och övar och över tills hon är jätteduktig. Då är hon med och gör mål i en match och blir respekterad. Efter matchen går hon förbi en dansskola. Jag vill dansa balett, säger Vera. Men det är ju en flicksport, säger Ivo. Ja, vadå då, säger Vera.

Fotbollsmatchen var verkligen en helt fantastisk liten bok. Jag kände verkligen med Vera och var så glad att hon tog tag i saken och inte lät pappa sköta allt. Den enda jag kanske känner är lite dumt är att pappan utgår från att det är en killsport, det vill jag som mamma i ett land med framgångsrika fotbollsdamer inte gärna göra. Jag vill för övrigt inte heller utgå från att balett är en tjejsport.

Den lilla envisa och impulsiva Vera kan jag verkligen tänka mig att läsa mer om för mitt barn. Jag älskade också teckningarna. Den nedan var min absoluta favorit:

Vera vill börja spela fotboll

Vera har fått fotbollskläder och är mycket upphetsad och henne pappa Ivo tittar lite roat på henne. De ser kanske humanoida ut, men de har fyra armar och små vingar på ryggen och de flyger.

UPPDATERAT

Det står ingenstans att Ivo är Veras pappa, jag har bara förutsatt det. Han kan vara styvpappa, bror eller någon annan som gillar att hänga med henne och köpa saker åt henne. Min man påpekade detta för mig och menar att även jag behöver genusglasögon när jag läser. Han har tyvärr rätt.

Läs mer: Adlibris, Bokus

1 ping

  1. […] Almapristagaren Kitty Crowthers böcker om flugorna Ivo och Vera är några som varit favoriter hemma hos […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.