Recension: Crowther, Kitty; Ivo och Vera på bio; 2006

Ivo och Vera på bioKitty Crowther fick Almapriset 2010. Hon är en franskspråkig barnboksförfattare från Belgien. Hon har skrivit flera böcker om Ivo och hans dotter Vera. I Ivo och Vera på bio ska de och alla Veras gosedjur gå på bio.

Vera och Ivo är flugor med mänskliga beteenden. När de ska gå på bio har Vera svårt att komma till ro. Först ska alla djuren sitta på var sina stolar, sedan vill Vera ha något att dricka och efter det glöms ett djur bort. När hon har ordnat med allt så är filmen slut. Men hon älskar det till pappa Ivos stora förvåning.

JIvo och Veraag kände med en gång att jag älskade Vera och hennes pappa Ivo. Insekter är inte helt vanligt i barnlitteraturen och flugor definitivt inte så det var en lite extra krydda till en i övrigt roliga boken. Teckningarna är fina och flugorna ser lite tokroliga ut, men framförallt är de söta och lätta att ta till sitt hjärta trots att just flugor inte är den vackraste insekten. Igenkänningsfaktorn i handlingen var hög hos oss eftersom sonen i många lägen ska släpa med sig fem-tio gosedjur. Så vardagligt och enkelt och så bra!

UPPDATERAT

Det står ingenstans att Ivo är Veras pappa, jag har bara förutsatt det. Han kan vara styvpappa, bror eller någon annan som gillar att hänga med henne och köpa saker åt henne. Min man påpekade detta för mig och menar att även jag behöver genusglasögon när jag läser. Han har tyvärr rätt.

Läs mer: Adlibris, Bokus

 

2 pingar

  1. […] « Recension: Crowther, Kitty; Ivo och Vera på bio; 2006 […]

  2. […] veckan har gett mig många egna favoriter och just nu är det Kitty Crowthers böcker om flugorna Ivo och Vera som läses mest frekvent här […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.