Recension: Maunsbach, Maria; Hit men inte längre; 2019

Hit men inte längreNär jag lyssnat färdigt på Maria Maunsbachs bok Bara ha roligt bestämde jag mig för att även läsa Hit men inte längre. Även den är inläst av författaren själv på klingande skånska. Jag tyckte mycket om Bara ha roligt och hade höga förväntningar på Hit men inte längre.

Margit är socionom och är tillsammans med Andreas. Livet blev inte som hon tänkt sig och för att få något att hända är hon på väg till Stockholm för att vara otrogen med en man hon hittat på en sexsajt. Men allt blir fel och Margit dras ner i en spiral av dåligt mående och destruktivt beteende och hon är helt oförmögen att se till sitt eget bästa. Brytningen med Andreas ses alltmer som oundvikligt.

Hit men inte längre har flera likheter med Bara ha roligt. Den handlar om en kvinna som egentligen vet sitt eget bästa, men inte klarar av att handla efter sitt eget sunda förnuft. Margit tillhör en annan generation än mig. Hon har en rastlöshet som jag inte kan känna igen mig i och jag blir verkligen helt galen på henne. Jag kunde känna sympati för Lydia i Bara ha roligt, men Margit vill jag bara ge en örfil.

Hit men inte längre är lika bra som sin föregångare. Boken är skriven med samma fantastiska detaljrikedom och den är enormt vardaglig men samtidigt absolut inte tråkig. Jag älskade att lyssna på författarinläsningen. Nu har Maria Maunsbach inte skrivit fler böcker, men hade hon gjort det så hade jag behövt en paus. Det blir lite mycket att störa sig på kvinnor om Lydia och Margit. Men jag kan tänka mig att diskutera böckerna, eller någon av dem, i min bokcirkel framöver!

Läs mer: Adlibris, Bokus, Omnible, Kulturkollo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.