Recension: Maunsbach, Maria; Bara ha roligt; 2018

Bara ha roligtJag fick se att Linda på Enligt O hade listat Maria Maunsbach i sin boktolva och blev nyfiken. Jag tyckte att hon verkade vara en författare för mig också och valde att läsa Bara ha roligt (Brombergs). Den fanns på Storytel den var inläst av författaren själv.

Lydia är singel och vill mest ha roligt. Men så träffar hon den lite udda fågeln Johannes. Han är ganska bestämd i vad han vill göra och så har han barn. Ett barn som han prompt vill att Lydia ska träffa, även om de inte dejtat mer än någon vecka. Lydia vägrar. Johannes är för det mesta ganska på och det gör att Lydia börjar längta efter tvåsamhet. Frågan är bara om det är Johannes hon vill ha, eller bara någon.

Bara ha roligt är en annorlunda relationsroman där det inte är helt självklart hur det ska sluta. Lydia och Johannes har klart stora brister i kommunikationen med varandra och de verkar inte alls dela värderingar eller ens hur idéer om hur man uppför sig mot varandra. Maria Maunsbach har verkligen ett sinne för detaljer som gör att hela berättelsen känns verklig. Lydias våndor över allt från tafatt sex till brödrostar på golvet sätts i relation till en man som alltid tycks göra det som faller honom in, utan att fundera det minsta.

Det är oerhört intressant att följa Lydias väg genom relationen med Johannes och hur hon tillslut börjar mörka saker för sina vänner. Jag tyckte om Bara ha roligt, för att den var så rak och ärlig. Det var precis som det kan vara. Den där killen kanske inte är en oslipad diamant, utan just precis som han är. Sedan var det en extra krydda att få lyssna på en författarinläsning, dessutom på rätt dialekt!

Läs mer: Adlibris, Bokus, Omnible

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.