Tunisian girl Lina Ben Mhenni har avlidit

Lina Ben Mhenni

Det var med stor bestörtning jag läste i Svenska Dagbladet att den tunisiska aktivisten Lina Ben Mhenni har avlidit efter en lång tids sjukdom. Hon blev känd för bloggen Tunisian girl (som ockås blev en bok) under den tunisiska revolutionen. Då var hon full med hopp om förändring. Under senare tid har hon sagt att det inte alls blev så bra som de hoppats och att hon fortsatt sin kamp för ett demokratiskt Tunisien. Lina Ben Mhenni blev 36 år.

Lina Ben Mhenni led av njursvikt och hennes mamma donerade en njure till henne så att hon slapp dialyser. Tack vare donationen har hon kunnat leva fler år än hon skulle kunnat annars. Men att bli 36 år är verkligen inte ett långt liv. Hon har sagt själv att sjukdomen har gjort henne till en bättre aktivist.

Det känns verkligen tråkigt att en så viktig röst i ett land som behöver sådana röster, har tystnat. Hon var förstås inte ensam i sin kamp, men det är oundvikligt svårt när centrala personer försvinner. Tunisien behöver såväl demokrati som jämställdhet. Det ser man inte minst på det liv som Lina Ben Mhenni levt med ständiga dödshot och polisskydd som en del av sin vardag.

Lina Ben Mhenni dog den 27 januari 2020 och begravs på tisdag nästa vecka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.