Fredagsresan: Hongkong

Hongkong by night

Utsikt från ett hotellrumsfönster 2013

Fredagsresan är ett sätt för mig att skapa lite härliga resebilder i flödet för nu nä ingen av oss får resa. Häng gärna på i sociala medier och posta bilder från resor du varit på ett resor du vill göra och använd #fredagsresan. Idag vill jag ta er med till en av de städer jag gillar mest, nämligen Hongkong.

Hongkong är en fantastisk blandning mellan kinesiskt och västerländskt och det finns vackra vyer, fina byggnader och mysiga kvarter. Det finns mycket nytt med flådiga gallerior och barer, men också genuina kinesiska små gränder där du kan beställa en nudelsoppa på gatan.

Jag har varit i Hongkong två gånger. Första gången av 2009 på vår bröllopsresa och andra gången 2013 när svärfar ville åka någonstans på sin 70-årsdag. Båda gångerna var vi så tagna av vad centrala Hongkong hade att erbjuda att vi har missat flera av stadens turistmagneter såsom stora buddhan och båttur till öarna utanför.

Andra gången hade vi ett litet barn med oss och det begränsade oss såklart i vad vi kunde göra. Hugo var ett och ett halvt år och behövde springa av sig massor. Vi har således sett många varuhus med rulltrappor och stora parker.

Hongkong i bilder

Utsikt från Victoria Peak i Hongkong

Victoria Peak är ett måste när man besöker Hongkong. Först en gammal spårvagn upp och sen får man se den här vyn. Första gången vi var här var det mulet och man såg inte så långt. Andra gången var det bra sikt. Jag antar att ni som lägger pussel har sett den här bilden många gånger.

Utsikt mot Hongkong-ön

Den här bilden gillar jag, det mulna vädret till trots. Hongkongs berömda skyline tillsammans med kolonialbåtarna som trafikerar mellan Hongkong-ön och fastlandet Kowloon. Båtarna är ett bra sätt att ta sig mellan stadsdelarna, även om tunnelbana finns.

Kolonialhus i Hongkong

Mitt emellan den västerländska stadsdelen Central och det mer kinesiska Wan Chai  ligger detta fina kolonialhus. Arkitekturen är extremt blandad i Hongkong, vilket man ser om man promenerar. Utsiktsvyerna tenderar att mest visa skyskraporna.

Nattliv i Hongkong

Den här bilden är från 2009. 2013 fick vi inte lika mycket chans att ta del av Hongkongs nattliv. I Soho (South of Hollywoodroad) myllrar det av folk, i alla fall en tidig fredagskväll, som jag har för mig att detta är. I bakgrunden ser ni rulltrappan som är en del av stadens kollektivtrafik. På morgonen går den ner och på eftermiddagen och kvällen upp. På vissa barer kunde man använda delar av kanten att sitta på och inta sin öl.

Google Photo har gjort en gif åt mig med bilder från när min man och son sjöng Imse vimse spindel i en park i Hongkong. Det här är småbarnssemester i ett nötskal för mig. En senare resa till Marocko skulle gå i Bockarna Bruses tecken.

Kultur i Hongkong

Andreas och Bruce Lee

Andreas och Bruce Lee.

Det finns mycket kultur att ta del av i Hongkong, men vi har inte ägnat oss att utforska museer och gallerier som man också kan göra. Vi besökte Hongkongs stadsmuseum 2009 och det är som det är när man besöker museum i diktaturer, det var mycket okritiskt om Kina och om Hongkongs historia.

Den som älskar film, och ja alla andra också för den delen, bör bege sig till spetsen på Kowloon, Tsim Sha Tsui, och The Avenue of stars. Där finns även en staty av Hongkongbon Bruce Lee.

Det finns annan kultur än just museum och det jag tycker mest om är att gå runt och se skillnaderna i det kinesiska och det västerländska och hur de båda kulturerna möts. Det är så otroligt häftigt att jag inte önskade mig så mycket mer. Nästa gång ska vi åka till Stora Buddhan. För jag kommer att återvända till Hongkong.

Litteratur från Hongkong

Böcker i Hongkong

Det finns inte jättemycket litteratur från Hongkong, i alla fall inte när jag sökte det. En författare finns, Xu Xi, och hon skriver på engelska. Jag har läst boken The unwalled city, som jag köpte med mig från Hongkong. Jag köpte även Habit of a Modern Sky, som är en fristående fortsättning på den första. En av böckerna inhandlades i bokaffären ovan, som låg i stadsdelen Causeway Bay. Det var 2013 som jag besökte den.

Ett annat litteraturtips är den amerikansk-singaporianska författaren Kevin Kwan, som skrivit böcker om överklassen i Singapore. Hans böcker, Crazy rich Asians, China rich girlfriend och  Rich peoples problems, utspelar sig alla delvis i Hongkong.

Den kinesisk-amerikanska författaren Eileen Chang har bott en tid i Hongkong, men om någon av hennes böcker utspelar sig där vet jag inte.

2 kommentarer

 1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5453
  • Anna GC3 april, 2020 kl. 11:06
  • Svara

  Jag känner att jag måste tipsa om Karavans temanummer om Hongkong, alltså nr. 2 2019. Där finns mycket att upptäcka: Ho Chan-kei, Dung Kai-cheung, Dorothy Tse, Xi Xi …
  Eileen Chang har skrivit noveller som utspelar sig i Hongkong. Kortromanen Love in a Fallen City utspelas också delvis där.

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5453

   Men ja! Jag prenumererar ju på Karavan sedan flera år, men glömmer alltid betala räkningen så den avslutas för mig. Måste ha missat just Hongkong-numret. Det ska jag genast beställa i efterhand om det är möjligt! Xi Xi, missade jag, har ju läst en novell av henne!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.