Recension: Donner, Ulla; Skiten; 2019

SkitenUlla Donner är en serietecknare från Sverigefinland och Skiten är hennes andra roman. Boken är utgiven på det finlandssvenska förlaget Schildts och Söderströms. Donner är född 1988 och var en av feministerna som skrev i tidskriften Astras jubileumsskrift.

På en reklambyrå jobbar tämligen politisk korrekta hipsters och i den fria byråns andra får de käckt veta att de kanske kommer att få sparken dagen efter. Kollegorna går ut på en after work. På byrån jobbar de med det ett projekt om porv, ett vegetariskt alternativ till korv som bygger på potatisprotein. Det är bra det att potatis knappt innehåller något protein. Hur porv framställs visar sig vara en riktigt läskig historia.

På bokens baksida står det att det ska vara kritik mot samhället och kapitalismen. Jag var därför lite skeptisk från början, men tyckte inte att det störde att vi har olika politiska åsikter. Även jag som inte ser något bättre ekonomiskt system kan jag hålla med om kritiken mot samhället och osäkra anställningar. Ulla Donner ger dessutom kängor lite till både höger och vänster vilket gör att det blir roligare. Framförallt är det en känga mot patriarkat, skulle jag säga.

Jag hade hysteriskt roligt åt framställandet av porven. Det var en rolig inramning till det mer allvarliga temat på boken. Mycket läsvärd serieroman!

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.