Bredvidläsning: Kobra av Deon Meyer

KobraNär jag fick höra att Sydafrika var nästa års temaland på bokmässan tänkte jag att det nästa år får bli extra fokus på att läsa sydafrikansk litteratur. Jag fick tips av Anna på Och dagarna går att läsa Deon Meyer. Inte direkt feministisk, men jag läser faktiskt inte bara kvinnliga författare. Kobra är den fjärde boken om Bennie Griessel och jag lyssnade på boken på Storytel, uppläst av Stefan Sauk. Boken är utgiven på Weyler förlag.

Deon Meyer gjorde det inte enkelt för mig. Polisen Bennie Griessel är alkoholist, numer nykter, och han är omgift med en otroligt vacker och sexig kvinna. Hans enda problem är att han inte orkar ha sex varje dag, något som hans fantastiska fru vill. Han tar nästan till flaskan för att han inte kan berätta det pinsamma för henne. Jag rullade ögonen och kände att det här blir inte lätt. Men så kliver ficktjuven med det goda hjärtat in i historien, Tyrone. Han blir indragen i ett fruktansvärt mordfall. Bennie Grissel och hans kollegor är på det och de kommer en internationellt ökänd moçambikier på spåren. Han dödar på uppdrag och han misslyckas aldrig. Tyrine tror att de misstänker honom och flyr. Moçambikiern kallas för Kobra och han lämnar spår efter sig i form av patronhylsor med en kobra på.

Det är Tryones kamp för att få ihop pengar till sin systerns läkarutbildning som gör att jag över huvud taget läsare vidare. Sedan finner jag mig djupt insyltad i en deckare som jag inser att jag faktiskt gillar. Ju längre in i boken jag kommer, desto mindre om Griessel och hans sexproblem. Sedan träder den tjocka paragrafryttar-polisen Mbali in i bilden och jag gillar henne motvilligt, fast hon är lite av en karikatyr. Tror inte en kvinna skulle beskriva en kvinna så. Hon är tjock och skäms över alla chips hon vräker i sig på tjänsterummet.

Själva storyn är lite för mycket av världskonspirationer för min smak, men att den utspelar sig i Sydafrika gör att jag kan köpa överträdelser så som om att säkerhetspolisen avlyssnar alla poliser. Det kanske är fördomsfullt av mig, men å andra sidan är författaren själv sydafrikan så jag hoppas att han inte överdriver alltför mycket.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.