Conchita Wurst och Dana International

Ja, det var gjort förut. För 16 år sedan vann Dana International från Israel Eurovision Song Contest. Det var kontroversiellt då. 2014 vann också en dragqueen, Conchita Wurst. Dessutom hände det även 2007. Den ukrainska komiken Andrij Mychajlovytj Danylko tävlade som sitt alterego Verka Serdjutjka och sjöng sig till en andra plats i tävlingen. Vinnare det året var den lesbiska och androgyna, med andra ord inte tillräckligt kvinnliga, Marija Šerifović. Så att 2014 års vinnare är en vacker kvinna i aftonklänning och skägg är väl i det perspektivet inte så förvånande.

Det som verkligen är förvånande är att Conchita Wurst är kontroversiell. Flera länder protesterade mot bidrager för att de stred mot det inhemska landets moral. Det bidrog såklart till mer populäaritet hos människor med bättre värderingar. Putins så omtalade anti-gay-lagar spelar så klart också en stor roll. Att Putin sedan har dundrat in i Ukraina för att säkerställa det ryska folkets rättigheter gör ju att omvärlden gärna vill retas med Putin om tillfälle ges. Att rösta en dragqueen med skägg som segrare i Eurovision kanske inte retar upp honom nämnvärt, men det var i alla fall värt ett försök.

Sedan är det lite av det gränsöverskridande som också provocerar. Att vilja vara kvinna är en sak. Att vara utklädd till kvinna men behålla sitt välansade skägg är en annan. Conchita Wurst är vacker, sjunger fantastiskt och deltog med en underbar låt, så att hon vann var föga förvånande. Men är det en man eller kvinna? Många känner att de måste ha svar på den frågan. Anna Charlotta Gunnarson uppmärksammade mig på världens sämsta bildtext från dagens upplaga av Svenska Dagbladet. De anser att Wurst stod för årets freakshow. Verka Serdjutjka var freakshow. Wurst var det absolut inte. Det är anmärkningsvärt att svenska journalister tycker det.

Nej, dragqueens i Eurovision är inget nytt, men att det fortfarande provocerar eller anses vara freakshow visar att det fortfarande behövs dem som går emot strömmen. Och det behövs även andra, heterosexuella vita privilegierade män som väljer att ställa sig på den goda sidan, som männen i isländska Pollapönk som klädde sig i klänningar för att visa sitt stöd. Det finns en anledning till att människor tycker att det är viktigt att bidrag som årets österrikiska är med och faktiskt vinner. Det är den anledningen vi borde fokusera på, inte att det inte är något nytt.

Dana International 1999

Dana International 1999.

Marija Serifovic 2007

Marija Serifovic 2007.

Verka Serduchka 2007

Verka Serdjutjka 2007.

Conchita Wurst 2014

Conchita Wurst 2014.

6 kommentarer

1 ping

Hoppa till kommentarformuläret

  • Andreas Persic11 maj, 2014 kl. 06:58
  • Svara

  Det som glädjer mig mest med gårdagens tävling är att Österrike fick 12 poäng från länder som Slovenien ( trots tidigare tävlingsbidrag inte särskilt tolerant land) Ukraina. Det som inte är lika upplyftande är att läsa många av de kommentarer som fälls här i Sverige om gårdagens vinnare, jag trodde att vi kommit längre än så. Nyttig påminnelse dock. Sedan vet jag inte om det är rätt att klumpa ihop Dana Internationel och Conchita Wurst. Den enda person jag vet som genomgått en könskorrigeringsoperation berättade att hon upplevde det fruktansvärt kränkande att bli kallad dragqueen eller transa. Det var något jag inte tänkte på innan vi hade det samtalet.

  1. Oh, jag missade att Dana International genomgått könskorrigering! Nej, då är det verkligen inte samma sak. Eller själva korrigeringen är ju inte det viktiga utan vilket kön man definierar sig som. Conchita Wurst är ju ett alter ego.

   Att Slovenien gav en tolva tror jag berodde på grannland.

   Ja, vi borde kommit mycket, mycket längre.

  • sven erik hansson12 maj, 2014 kl. 09:27
  • Svara

  Transsexuella och transvestiter och dragqueens har betraktats och betraktas forfarande negativt inom den radikalfeministiska falangen inom kvinnorörelsen.

  1. Jo, det har jag fått veta av transpersoner. De anses inte vara riktiga kvinnor, vilket såklart är helt befängt.

  • sven erik hansson12 maj, 2014 kl. 01:41
  • Svara

  Radikalfeminister är så radikala att de blir konservativa.

  1. Haha, exakt! Brukar också säga att en del vänsterfeminister är så separatistiska i sina resonemang att de bli särartsfeminister.

 1. […] telefonröstare rankade Österrikes dragqueen högt. Högre än den ryska juryn, kan tilläggas. Vanligt folk telefonröstar, vilket skulle kunna […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.