Bokmässan 2021: Nordisk litteratur

Identitet och kris i Norden på bokmässan 2021

Ett av bokmässas stora tema var nordisk litteratur. Jag hade förberett mig genom att läsa flera som skulle till mässan, såsom Caroline Albertine Minor, Vigdis Hjorth och Patjim Statovci. Jag var på plats på ett seminarium med Hjorth, Statovci och Amanda Svensson och lyssnade på ett med Minor och Sara Stridsberg på Bokmässan Play. Det handlade om identitet och kris och barndomen.

Inte ofta, men ibland, tycker jag att seminariesammansättningen är märklig. Här var det tämligen uppenbart att Vigdis Hjort borde samtalat med Caroline Albertine Minor eftersom deras böcker har många likheter när det kommer till barndomsskildring, familjekonflikter och att försöka ställa saker till rätta. Hjorth var dessutom ganska obekväm med engelska och hade kunnat blomma ut med tillsammans med Minor. Jag tror man hade kunnat hitta någon beröringspunkt mellan Stridsberg och Statovci och där hade det förmodligen inte blivit samma språkförbistringar. (Statovsci och Hjorth samtalade på engelska och Minor och Stridsberg på danska/svenska).

Jag blev oerhört berörd när Statovci berättade om sin nya bok och att den handlar om en far som slår sia bar för att våldet blev hans sätt att ta över föräldramakten när barnen är bättre ä honom på både språket och kulturen. Ha pratade också om sitt eget liv och sa att det e dag gick upp för hans föräldrar att ha och has syskon inte såg Finland på samma sätt som dem. För honom, som var två år är han kom dit, är det has hemland Meda det för föräldrarna fortfarande är Kosovo som är hemlandet.

Kristín Eiríksdóttir är ett nytt isländskt stjärnskott som pratade om sin nya bok Elín, diverse. Jag lyssnade på det seminariet via play, för jag hade inte möjlighet att besöka det på mässan. Jag visste inget om Kristín innan, me blev otroligt intresserad av boken.

Jag ska gå vidare med att läsa ut Patjum Statovcis bok Tiranas hjärta, som är mycket bra och sedan måste jag även läsa Kungens land när den kommer. Jag har också beställt Kristín Eiríksdóttirs bok Elín, diverse. Jag tänker avsluta min Nordenutmaning, även om det drar ut lite på tiden.

Böcker jag har tänkt läsa i Nordeutmaningen

Kvinnor jag tänker på om natten av Mia Kankimäki (Finland)

Tiranas hjärta av Patjim Statovci (Finland)

Kan jeg bli med deg hjem av Marie Aubert (Norge)

Elín, diverse av Kristín Eiríksdóttir (Island)

Livets sommar av Oddvør Johansen (Färöarna)

Katarina av Sally Salminen (Åland)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.