Recension: Mohamsson, Simona; Hongkong R I P; 2021

Hongkong RIPSimona Mohamsson har engagerat sig för Hongkong och har i flera år brevväxlat med aktivister i staden. Aktivisternas berättelser blev boken Hongkong R I P som kom ut på Silc förlag i juli 2021. Det är en reportagebok om de protester som startade i Hongkong 2014.

1997 lämnade Storbritannien över Hongkong till Kina. Med ett löfte om ett land, två system skulle Kina låta hongkongborna åtnjuta de friheter de haft under de brittiska styret i 50 år. Inte ens halva tiden har gått och Kina har börjat slå hårt mitt Hongkong. 2020 trädde en säkerhetslag i kraft, som innebär att personer i Hongkong som begår brott ska föras till fastlandet. I praktiken innebär det att aktivister kommer att dömas i diktaturer Kina och inne av det mer oberoende rättsväsendet som funnits i Hongkong.

Simona Mohamsson har pratat med aktivister som deltagit i den så kallade paraplyrörelsen i Hongkong och dem som tvingats gå i exil. Många rädda för förföljelse, även utanför Hongkong. Den svensk-kinesiska förläggaren Gui Mihai fördes bort från sin semesterlägenhet i Thailand och flera andra fruktar att gå samma öde till mötes. För att vara på den säkra sidan använder Mohamsson krypterade appar och likande i sin kommunikation med dem som fortfarande är kvar.

Boken Hongkong R I P redogör för stadens historia och nutid och författarens förklarar pedagogiskt varför frågan är så het. Mohamsson är både pessimistisk inför stadens framtid, vilket märks på titeln, men det finns ändå visst hopp. Det är många mycket gripande historier om olika människoöde i boken. Det går att känna hur fruktansvärt det är för dessa att få sina rättigheter indragna på ett sådant brutalt sätt.

Mer om boken, författaren och mottagandet kommer i en särskild artikel. Jag träffade Simona Mohamsson på bokmässan och fick en pratstund med henne.

2 kommentarer

 1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5379
  • Björn Magnsjö15 augusti, 2022 kl. 10:54
  • Svara

  Finns boken Hongkong RIP inläst som talbok?

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5379
   • Hanna15 augusti, 2022 kl. 01:14
    Författare
   • Svara

   Jag har ingen aning. Hör med förlaget, Silc!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.