Frank, Anne; Anne Franks dagbok; 1952 (2001)

Anne Franks dagbokDet är pinsamt att säga att jag läste Anne Franks dagbok först nu, men sådär är det ju ibland. Vissa klassiker missas helt enkelt. Det betyder inte att jag inte har hört en massa om boken, såväl sant som osant. Sant är förmodligen att hon hörde på radio att dagböcker skulle bli extra intressant efter kriget och därför började hon redigera sin bok. Överstrykningar och tillägg kan ses i originalet. När hennes far, Otto Frank, gav ut boken efter kriget redigerade han den och tog bort känsliga kapitel om Annes tankar om sina föräldrar. Fadern, som var den enda av de gömda i gårdshuset som överlevde kriget, dog själv 1980. Före sin död gav han de borttagna sidorna till förlaget och 2001 gavs Anne Franks dagbok ut i sin helhet.

Boken innehåller en hel del om politik, kriget och judarnas situation, men det är mest vardagsbeskrivningar och tankar och känslor hos en ung flicka som fyller dagbokens sidor. En komplicerad relation till sina föräldrar, kärlek och sedan vänskap till Peter van Daan samt tankar om svartsjuka med sin syster är saker vi får läsa om. Vi får också en bra bild av hur det var att leva som gömda i flera år.

Jag är glad att jag äntligen tog mig till att läsa dagboken. Det hör definitivt till allmänbildningen att ha gjort det. Dessutom är det lite kvinnohistoria där vi får veta hur det ansågs att flickor skulle bete sig, och att detta kunde upprätthållas även om förhållandena var extrema.

Läs mer: Adlibris, Bokus (tillfälligt slut på båda ställena)

2 kommentarer

1 ping

  1. Hade ingen aning om att det fanns en ny utgåva! Jag läste den gamla när jag var i tonåren, men det vore intressant att läsa den nya. Ska kolla om den som dottern fick häromåret är den nya upplagan!

    1. Det är det förmodligen. Jag lånade ett gammalt slitet ex från biblioteket och det var den nya.

  1. […] Frank – Anne Franks dagbok […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.