Berömda och glömda idrottskvinnor: Sonja Henie

Sonja Henie

Sonja Henie – konståkerskan som blev skådespelare

Idag avgörs konståkningen för damer i OS i Pyeongchang och jag tänkte lyfta en ett riktigt underbarn på isen. Sonja Heine från Norge var bara elva år när hon deltog i OS första gången 1924 och kom på åttonde plats. Bilden ovan är från OS i Garmisch-Partenkirchen 1936 där Heine tog sin tredje olympiska guldmedalj, 23 år gammal.

Sonja Henie har blivit känd för eftervärlden eftersom hon gjorde succé i Hollywood. Hon debuterade på vita duken 1927 och även om de filmer hon medverkade i inte i sig var några storfilmer var hon en av de bäst betalda skådespelarna i Hollywood. Hon blev dock inte lika känd som skådespelare i hemlandet som i USA. När hon återfanns på ett frimärke 1990 i Norge var det som konståkerska.

Det är hennes karriär som idrottskvinna jag vill uppmärksamma mest. Hon fullständigt dominerade sporten mellan 1927 och 1936. Varje år mellan dessa årtal vann hon VM, totalt 10 stycken. Hon vann även OS 1928, 1932 och 1936. Utöver det vann hon alla norska mästerskap och alla Europamästerskap. Det är en enormt imponerande meritlista och i olympiska historiska sammanhang är hon bäst i sin gren.

Hon blev proffs 1936 och ställde upp i isshower runt om i USA. När hon la skridskorna på hyllan och dessutom inte gjorde film mer, satsade hon på konst och startade ett konstcenter med sin man i Norge. Hon avled i leukemi 1969, 57 år gammal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.