Berömda och glömda idrottskvinnor: Anette Norberg

Anette Norberg

Anette Norberg – Sveriges bästa curlingspelare

Idag är det curlingfinal i OS i Pyeongchang för herrarna och då vill vi såklart att Sverige ska ta hem guldet. Imorgon är det damernas tur och vi hoppas såklart på två guld! Vi har inte tagit guld i curling sedan Anette Norberg var skipper. Därför tänkte jag uppmärksamma just henne idag, Sveriges genom tiderna bästa curlingspelare.

Anette Norberg är från Härnösand och där bildades laget Lag Härnösand med Norberg, Eva Lund, Cathrine Lindahl och Anna Le Moine. Lindahl är Norbergs syster. Det var den uppställningen som sedan tog sig till OS i Turin och vann guld som Lag Norberg.

Det var Anette Norberg och hennes lagkamrater som tog curlingen in i de svenska TV-hemmen. Inför OS gjorde hårdrocksbandet Hammerfall en video tillsammans med laget till låten Hearts on fire. Efter OS-guldet blev den mer känd.

Curling är ju inte så uppmärksammat mellan de olympiska spelen och fyra år senare förväntade vi oss nästan guld igen av Lag Norberg. Det såg tungt ut i finalen, men när kanadensiska skippern inte lyckades placera sin sista sten bättre än Sveriges två, vann Sverige och Lag Norberg.

Efter OS 2010 splittrades laget och Norberg hittade nya lagkamrater. De vann VM 2011. Norberg meddelade dock 2013 att hon slutade med curling efter att hennes nya lag inte lyckats kvalificera sig för OS i Sotji. Hon orkade inte satsa för OS i Pyeongchang. Hon lever i Stockholm med sin familj. Hon hade en utbildning att falla tillbaka på inom matematik och jobbar idag i försäkringsbranschen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.